Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
De Othmar Weizen Dubbelbock heeft een volle en zoete smaak met tonen van karamel, gedroogd fruit en een lichte kruidigheid. Het bier is verwarmend en perfect voor de herfst- en wintermaanden.
Grolsch Liefde is een herfst bock van lage gisting die is gebrouwen met speciale Doi Saket koffiebonen van koffiebranderij Peeze. Naast de koffie aroma's zijn er ook geuren van melkchocolade te herkennen. Het bier heeft een intens donkere rode kleur, wat verwijst naar de kleur van de liefde.
Brok in de Keel is een zoet, moutig en kruidig bier maar ook eentje met een afdronk van karamel en rozijnen. Het donkerkleurige bier heeft een geur van gedroogd fruit en karamel.
Zacht en volle smaak van gerstemout. De bijzondere hopsoorten maken dit speciaalbier van hoge gisting extra smaakvol en geven het zijn verrassende bloemige karakter.
Steenbrugge lentebock is een abdijbier van hoge gisting met een warme, volle smaak. Verfrissend voorjaarsbier met een zachte afdronk en een fijne bitterheid. Steenbrugge is bescheiden en toegankelijk van natuur, helemaal in de geest van de abdij.
De Double Trouble Iced Tripel van Emelisse heeft een volle body waarin hinten van anijs en drop samenkomen. De gebruikte ingrediënten tijdens het brouwproces zorgen voor een intense smaakbeleving met tonen van verschillende fruitige bitters, donker fruit, karamel en een klein beetje sherry.
Dit bier is inmiddels niet meer te koop... Bekijk Bavaria Herfstbok 2021 voor informatie over de opvolger van dit bier.
Bavaria Herfstbok 2020 is een robijnrood speciaalbier van Bavaria dat eenmalig is uitgebracht. Het is een authentiek en toegankelijk bokbier, verrassend licht met een uitgesproken karakter. Helder donker bier met een robijnrode kleur, een stevig opstaande schuimkraag en een alcoholpercentage van 6.5%.
SNAB Ezelenbok heeft een moutige, hoppige, bittere hoofdsmaak. Voor de ingredienten is gebruikgemaakt van water, Münchenermout, Caramunichmout, pilsmout, chocolademout, Hallertau-Hersbrucker hopkorrels en bovengist.
Verwacht de aroma’s van vers gebakken speculaas zoals kaneel, kruidnagel, piment en kardemom. De toevoeging van de marsepein zorgt op zijn beurt voor een zoetje en fijne amandel toon welke de kruidigheid in balans brengt.
Brouwerij 't IJ maakt in 2025 een belangrijke duurzame sprong en stapt volledig over op herbruikbare verpakkingen. Vanaf nu zijn alle bieren, zoals IJwit, Zatte Tripel en IJbok, enkel nog verkrijgbaar in statiegeldflessen, -blikken of -fusten.
'Het beste Bier van Nederland 2024' is gisteren bekendgemaakt! Tijdens de tiende editie van de Dutch Beer Challenge vielen 91 bieren in de prijzen en werd voor het eerst een pils verkozen tot 'Het Beste Bier van Nederland'.
Bierliefhebbers en dropfanaten opgelet! Oldtimers slaat de handen ineen met Frontaal Brewing Company. Samen presenteren ze vol trots hun nieuwe creatie: Drop Bock
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.