Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Dit herfstbier gebrouwen door Burg Brouwerij heeft een volle smaak met tonen van drop, karamel en gebrand mout. Deze herfstbok heeft een zeer nette volle romige kraag die wanneer je de kraag inschenkt zeer mooi vormt. Fijne koolzuur verhouding, en een heerlijke herfstbok bij de gure koude dagen met een goed stuk vlees.
Dit ondergistend bier is een traditioneel bier. Het heeft een mooie volle smaak door het gebruik van mouten. Deze heerlijke smaak wordt ondersteund door de kruidige hoppen, welke bijdragen aan de aangename bitterheid.
Nog Eendje is een fris en fruitig lentebier. Het bier bevat karameltonen en frisse hoppen. Dit bier smaakt perfect in combinatie met kip, gamba's of loempia's in het lentezonnetje.
Brok in de Keel is een zoet, moutig en kruidig bier maar ook eentje met een afdronk van karamel en rozijnen. Het donkerkleurige bier heeft een geur van gedroogd fruit en karamel.
Nicolaas Delahaye Dubbel Bock heeft een rijke en complexe smaak met tonen van chocolade, karamel en geroosterde mout. Het bier biedt een harmonieuze balans tussen zoete en bittere smaken, waardoor het een perfecte keuze is voor liefhebbers van speciaalbier. De volle smaak wordt versterkt door de subtiele hints van kruiden en een lichte fruitigheid, wat zorgt voor een unieke en aangename drinkervaring.
Stadshaven Bock Rammer heeft een rijke en volle smaak met duidelijke karameltonen en een zoete ondertoon. De warme karameltonen worden aangevuld met een subtiele bitterheid die zorgt voor een perfecte balans.
De Leckere Lentekuit is inmiddels uit het assortiment van Brouwerij de Leckere gehaald.
Kuitbier is een vergeten Nederlands bier dat zeer populair was in de Middeleeuwen. Een kuitbier is gebrouwen met ongeveer 50% tarwe en haver en heeft een frisse smaak. Het is een licht bier, ideaal voor de lente.
'Einbecker Brauhaus' is in oktober 2023 uitgeroepen tot brouwerij van de maand door de Alliantie van Biertapperijen. Speciaal voor de leden van de ABT is dit jaar de UR-Bock Dunkel op fust gezet, deze is exclusief verkrijgbaar bij de cafés van de alliantie.
Bieren van de Texelse Bierbrouwerij hebben een naamsverandering ondergaan. De bieren Bock en Dubbel heten voortaan 'Jutters Bock' en 'Donderstien Dubbel'.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.