Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Zacht en volle smaak van gerstemout. De bijzondere hopsoorten maken dit speciaalbier van hoge gisting extra smaakvol en geven het zijn verrassende bloemige karakter.
De Grutte Pier Bock is een kruidige bock met een mooie rokerigheid met een lichte houttoets. De zoetigheid met de kruidigheid van steranijs en zoethout maken dat dit een heerlijk bier is voor de herfst.
Een zeer prettige, licht gerookte, dubbelbok. Vol van smaak, en als je goed proeft (en niet te koud drinkt) dan herken je er wat honing in terug (van de lokale imker; Two Bee uit Houten).
Deze dubbelbok is wat bitterder dan een "standaard" bok... en daar is helemaal niets mis mee!
Het allereerste bockbier van brouwerij Sint Juttemis past uitstekend binnen de Nederlandse bockbiertraditie. Het bier heeft een lichte moutigheid die mooi in balans is met de subtiele hopbitterheid en een zachtdroge afdronk.
Volenbock is een bier van lage gisting. Heeft een volmoutige smaak van caramel, donker fruit, broodkorst en een vleugje chocolade. Met 6,5% alcohol is het bier niet zwaar, maar lekker om er een paar van te nemen.
Brakke Bock is een traditioneel bockbier met een volle, moutige smaak en subtiele tonen van karamel en geroosterde noten. De afdronk is licht zoet met een hint van chocolade, wat zorgt voor een aangename en verwarmende ervaring tijdens de koudere maanden.
Bockenreyder heeft een rijke, volle smaak met tonen van karamel, chocolade en kruiden. De afdronk is lang en warm.
In de neus zijn tonen van karamel, chocolade en kruiden te herkennen, zoals speculaaskruiden en witte peper. De smaak is vol en rond, met een duidelijke aanwezigheid van karamel en chocolade. De kruiden geven het bier een extra dimensie. De afdronk is lang en warm, met een licht bittertje.
Bockenreyder is een perfect bier om te drinken bij een winterse barbecue of bij een gezellig avondje met vrienden. Het bier is ook goed te combineren met stevige gerechten, zoals stamppotten en stoofschotels.deze klopt niet...................
De geroosterde en gerookte moutsoorten geven dit bier zijn opvallende geur en kleur terwijl de aromatische hopsoorten en subtiele houttoetsen het bier volheid en diepgang verschaffen. Je proeft dat het bier op hout is gerijpt.
SNAB Ezelenbok heeft een moutige, hoppige, bittere hoofdsmaak. Voor de ingredienten is gebruikgemaakt van water, Münchenermout, Caramunichmout, pilsmout, chocolademout, Hallertau-Hersbrucker hopkorrels en bovengist.
Brouwerij 't IJ maakt in 2025 een belangrijke duurzame sprong en stapt volledig over op herbruikbare verpakkingen. Vanaf nu zijn alle bieren, zoals IJwit, Zatte Tripel en IJbok, enkel nog verkrijgbaar in statiegeldflessen, -blikken of -fusten.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.