Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Madeleine is een ondergistend bockbier van Oedipus Brewing met 6,5% alcohol. Het bier heeft een moutig karakter en bevat aroma's van toast, biscuit, karamel en chocolade. Door subtiele toevoeging van hop heeft het bier ook bloemige en kruidige tonen.
'Ons bier zorgt voor een net zo krachtige smaaksensatie als de Delftse Donderslag', legt Sander Quirijns van De Koperen Kat uit. 'Doordat we gebruik hebben gemaakt van onder andere caramelmout heeft het bier een lichtzoete, volle smaak.'
Het speciaalbiertje is een Weizenbock met een alcoholpercentage van 8,5%. Perpetua & Semper heeft tonen van banaan en daarbij de smaak- en geuraccenten van de sinaasappelzest. Het eenmalige tapbiertje is in Bodegraven gebrouwen door bierbrouwerij De Molen.
Steenbrugge lentebock is een abdijbier van hoge gisting met een warme, volle smaak. Verfrissend voorjaarsbier met een zachte afdronk en een fijne bitterheid. Steenbrugge is bescheiden en toegankelijk van natuur, helemaal in de geest van de abdij.
De smaak van Emelisse's Freeze Distilled & Eisbock is rijk en vol, met tonen van kaneel, vanille en een vleugje cacao. Een kenmerkend zacht en typisch alcoholverwarmend mondgevoel overheerst in deze nieuwe variant, waarna een subtiele peperige tinteling dit mondgevoel uiteindelijk naar de achtergrond verdringt.
Sweet Spring Bock heeft een frisse smaak door het toegevoegde sweet grass (ook wel bisongras genoemd). Door het sweet grass krijgt de wodka in het bier een zachte smaak en een touch van vanille en toffee.
Molen Bok & Poot is een bockbier met een licht bitter en volle moutzoete karamel smaak. Ook proef je een vleugje amandel en chocolade. Het bier vertegenwoordigd de ontmoeting tussen bokkenpootjes en een bockbier.
Jopen Lentebier heeft een frisse en fruitige smaak. Het is een bovengistend bier met een ruime dosis Amerikaanse Hop en flink wat korianderzaad. De ingrediënten zorgen voor een forse fruitige bitterheid.
Een krachtig bier om de eerste herfst stormen te doorstaan. In de traditie van Nederlandse bokbieren valt dit bokbier op door haar stevige smaak. Zeker niet overdreven zoet!
Bird Brewery heeft een leuke actie bedacht in het kader van 'Badeenddag'. Je kunt een badeend komen ruilen voor een 'Nog Eendje' bier van de brouwerij.
Brouwerij 't IJ maakt in 2025 een belangrijke duurzame sprong en stapt volledig over op herbruikbare verpakkingen. Vanaf nu zijn alle bieren, zoals IJwit, Zatte Tripel en IJbok, enkel nog verkrijgbaar in statiegeldflessen, -blikken of -fusten.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.