Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Zacht en volle smaak van gerstemout. De bijzondere hopsoorten maken dit speciaalbier van hoge gisting extra smaakvol en geven het zijn verrassende bloemige karakter.
De Indian Summer Maple Editie van Brouwerij Kees is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Verwacht heerlijke aroma’s in deze doppelbock van pure chocolade, hinten van karamel en Haagse hopjes in combinatie met de zoete smaken van ahorn siroop en vanille.
Door het gebruik van caramelmouten in de Delftse Donderslag heeft het bier een lichte zoete, volle smaak. In combinatie met de toegevoegde hop zorgt het ervoor dat het biertje een vol, zoete en licht bittere smaak krijgt.
Weihenstephaner Vitus is een ontzettend smaakvolle Weizenbock. Dit bier is heel zacht van smaak en je zult tonen van abrikoos, citrus en banaan vinden.
Stadshaven Bock Rammer heeft een rijke en volle smaak met duidelijke karameltonen en een zoete ondertoon. De warme karameltonen worden aangevuld met een subtiele bitterheid die zorgt voor een perfecte balans.
Sint Servattumus Speltbier Bock heeft een unieke smaak die perfect past bij de herfst- en wintermaanden. Het bier biedt een friszurige ervaring met een lichtzoete afdronk. De spelt, afkomstig van de bolle akkers in Liempde, geeft het bier een karakteristieke twist. Dit speciaalbier is volmondig en geurig, met een rijke en complexe smaak die liefhebbers van traditionele bokbieren zeker zal bekoren.
Jopen Bier brouwt voor het 3e jaar op rij het lekkerste bokbier van Nederland! Op zaterdag 12 oktober 2024 werd Jopen Bokbier tijdens een blindproeverij tot het lekkerste Bokbier van Nederland verkozen.
Bird Brewery heeft een leuke actie bedacht in het kader van 'Badeenddag'. Je kunt een badeend komen ruilen voor een 'Nog Eendje' bier van de brouwerij.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.