Brouwerij Heuvel

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Langbroekerdijk 26
Postcode
3947 BH
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (5 jaar actief)
Opgericht in
2014
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Heuvel

Brouwerij Heuvel in het nieuws

BBQ bier is een culinaire aanvulling

Lancering Helena lentebier

Lancering Focoldus winterbier

Achtergrond informatie

De unieke geografische en natuurlijke omstandigheden van de Utrechtse Heuvelrug staan garant voor de ontwikkeling van een prachtig bier. In het verleden waren meerdere brouwerijen op de Utrechtse Heuvelrug aanwezig. Zo bestonden in de middeleeuwen in Rhenen de brouwerijen De Pegel en De Wijnberg. Tot 1852 was in Amerongen een bierbrouwerij actief.

Brouwerij Heuvel zet deze traditie in een eigentijdse vorm voort. Het doel van Brouwerij Heuvel is bier, gemaakt van lokale grondstoffen, regionaal en nationaal in de markt te zetten. Bier van Brouwerij Heuvel wordt herkend en erkend als authentiek en verantwoord bier waarmee de klant en regio zich kunnen en willen identificeren.

De initiatiefnemers van Heuvel

In 2013 zijn de eerste ideeën ontstaan om Brouwerij Heuvel op te richten. De initiatiefnemers zijn Frederik van Lynden, Merijn windemuller, Dick Engelgeer en Susan Claessens. Alle vier liefhebbers van bier en van de Utrechtse Heuvelrug. Zij misten een lokaal bier, met ingrediënten van de Heuvelrug. En zij niet alleen, ze hoorden van vele bewoners in de regio dat ze graag een echt Heuvel bier zouden drinken. Vandaar dat zij dit avontuur zijn aangegaan, een eigen bier uit eigen regio. Lokaal is lokaal.

In 2013 borrelde het idee van een streekbier op bij de initiatiefnemers van Brouwerij Heuvel. Dit unieke landschap met een specifiek microklimaat vraagt toch om een eigen speciaalbier. Maar... wel een bier dat gemaakt is van mout van de Utrechtse Heuvelrug.

Samenwerking

Het hoofdbestanddeel van speciaalbier is mout. Brouwgerst wordt in mouterijen omgezet naar mout. Dit is een complex proces, waar vroeger vele kleine mouterijen in Nederland bestonden zijn er dat tegenwoordig nog maar enkelen. Het is vrijwel onmogelijk om kleine hoeveelheden brouwgerst in Nederland te laten vermouten. Mouterij The Swaen uit Kloosterzande voelde echter wel wat voor dit experiment en een mooie samenwerking was ontstaan.

Daarnaast moest een lokale akkerbrouwer natuurlijk bereid zijn de gerst te telen. De enige akkerbrouwer die in de regio gerst teelt is Jan Dorrensetijn. Jan was eg enthousiast. Brouwgerst is echter wel een specifiek soort gerst. Om tot een goed eindresultaat te komen heeft mouterij The Swaen, middels een landbouwtechnisch ingeneur, Jan Dorrensteijn met raad en daad bijgestaan.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.