Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Heuvel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Heuvel

Brouwerij Heuvel was een bierbrouwerij uit Langbroek (Nederland). Deze brouwerij had 3 bieren in het assortiment.

Brouwerij Heuvel header
Focoldus winterbier logo
Brouwerij Heuvel header

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De unieke geografische en natuurlijke omstandigheden van de Utrechtse Heuvelrug staan garant voor de ontwikkeling van een prachtig bier. In het verleden waren meerdere brouwerijen op de Utrechtse Heuvelrug aanwezig. Zo bestonden in de middeleeuwen in Rhenen de brouwerijen De Pegel en De Wijnberg. Tot 1852 was in Amerongen een bierbrouwerij actief.

Brouwerij Heuvel zet deze traditie in een eigentijdse vorm voort. Het doel van Brouwerij Heuvel is bier, gemaakt van lokale grondstoffen, regionaal en nationaal in de markt te zetten. Bier van Brouwerij Heuvel wordt herkend en erkend als authentiek en verantwoord bier waarmee de klant en regio zich kunnen en willen identificeren.

De initiatiefnemers van Heuvel

In 2013 zijn de eerste ideeën ontstaan om Brouwerij Heuvel op te richten. De initiatiefnemers zijn Frederik van Lynden, Merijn windemuller, Dick Engelgeer en Susan Claessens. Alle vier liefhebbers van bier en van de Utrechtse Heuvelrug. Zij misten een lokaal bier, met ingrediënten van de Heuvelrug. En zij niet alleen, ze hoorden van vele bewoners in de regio dat ze graag een echt Heuvel bier zouden drinken. Vandaar dat zij dit avontuur zijn aangegaan, een eigen bier uit eigen regio. Lokaal is lokaal.

Lees ook

In 2013 borrelde het idee van een streekbier op bij de initiatiefnemers van Brouwerij Heuvel. Dit unieke landschap met een specifiek microklimaat vraagt toch om een eigen speciaalbier. Maar... wel een bier dat gemaakt is van mout van de Utrechtse Heuvelrug.

Samenwerking

Het hoofdbestanddeel van speciaalbier is mout. Brouwgerst wordt in mouterijen omgezet naar mout. Dit is een complex proces, waar vroeger vele kleine mouterijen in Nederland bestonden zijn er dat tegenwoordig nog maar enkelen. Het is vrijwel onmogelijk om kleine hoeveelheden brouwgerst in Nederland te laten vermouten. Mouterij The Swaen uit Kloosterzande voelde echter wel wat voor dit experiment en een mooie samenwerking was ontstaan.

Daarnaast moest een lokale akkerbrouwer natuurlijk bereid zijn de gerst te telen. De enige akkerbrouwer die in de regio gerst teelt is Jan Dorrensetijn. Jan was eg enthousiast. Brouwgerst is echter wel een specifiek soort gerst. Om tot een goed eindresultaat te komen heeft mouterij The Swaen, middels een landbouwtechnisch ingeneur, Jan Dorrensteijn met raad en daad bijgestaan.

Brouwerij Heuvel in het nieuws

 • Ted Walker fotografie: BBQ Bier

  BBQ bier is een culinaire aanvulling

  Welk bier past er nou het allerbeste bij een barbecue? Vanuit deze vraag werd dit BBQ bier ontwikkeld om de beste bier-spijsbeleving bij de barbecue te realiseren.

 • Helena lentebier van Brouwerij Heuvel

  Lancering Helena lentebier

  Helena lentebier is gelanceerd door Brouwerij Heuvel.

  Helena is een weitbier met 4% alcohol en werd op de eerste dag van de lente uitgebracht.

 • Focoldus winterbier brouwerij heuvel

  Lancering Focoldus winterbier

  Nu de winter zijn intrede doet lanceert Brouwerij Heuvel een winterbier: Focoldus. 

  Vernoemd naar de Focoldus heuvel bij Landgoed Maarsbergen.

Cookie instellingen