Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij de Gouden Eikel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij de Gouden Eikel

Bierbrouwerij de Gouden Eikel is gevestigd in Aardenburg in Nederland.

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1950 gesloten (211 jaar actief geweest)

 • Straat

  Brouwerijstraat 0

 • Plaats

  Aardenburg

 • Provincie

  Zeeland

 • Land

  Nederland

Biermerken van Bierbrouwerij de Gouden Eikel


Helaas zijn er bij Biernet geen bieren bekend bij brouwerij Bierbrouwerij de Gouden Eikel.


Voeg nu een bier toe van Bierbrouwerij de Gouden Eikel!

Achtergrond informatie

Bierbrouwerij de Gouden Eikel in Aardenburg werd oorspronkelijk al opgericht in 1739 maar raakte in verval na de vereniging met België en werd zelfs stilgelegd vanwege de vrije invoer van bier uit Vlaanderen. De brouwerij werd heropgericht in maart 1839.

15 cent per dag

Uit een gemeentelijk verslag van 1840 kunnen we afleiden dat de brouwerij niet door werktuigen werd gedreven. Het aantal personeelsleden bedroeg 3 die een salaris ontvingen van 15 cent per dag. Het bier werd in die tijd afgezet in Aardenburg zelf en in de omliggende gemeenten. De brouwerij rendeerde goed en bestond uit twee ketels, twee kuipen. Een gemeentelijk verslag uit 1843 vermeldde Abraham van de Plassche als eigenaar. Samen met zijn twee werknemers produceerde zij 710 vaten per jaar. Vijf jaar later deed hij alles alleen. Uit een opgave van 1851 bleek dat de bierbrouwerij was uitgebreid met een azijnmakerij.

4 gulden per week

Twee jaar later had Abrahem weer twee volwassen knechten en een volwassen helper. Het bedrijf beschikte toen over een eest, twee kuipen en twee ketels. De verdiensten voor het personeel varieerde van fl. 3,60 en fl. 4,- per week. Ok toen werd er nog steeds geen gebruik gemaakt van stoommachines of andere aandrijving. De gemeentelijke verslagen van 1863-1865 spreken over een zeer goed draaiende brouwerij.

Nieuwe eigenaar

Op 5 oktober 1875 kocht landbouwer Auguste Daenink uit Aardenburg Bierbrouwerij de Gouden Eikel van Abraham van de Plassche. Bijna twintig jaar later verklaarde ook hij over te willen gaan tot openbare verkoop van de bierbrouwerij met toebehoren en woonhuis met erf. De brouwerij betrok zijn water, middels een ijzeren pomp die aan de buitengevel van de brouwerij aan de zijde van de Brouwerijstraat was bevestigd, uit een welput waaruit ook de bevolking van Aardenburg water mocht betrekken.
Op 3 april 1925 kocht de Belg Jerome Alphonse Marie Haverland Haverland (1858) Brouwerij de Gouden Eikel inclusief woonhuis met erf voor fl. 5000,- , alsmede de bierbrouwers-inventaris bestaande uit de voorraad bier, tonnen, vaten, losse kuipen, , een bier- en handkrachtpompen, flessen, losse werktuigen en gereedschappen, paard en wagens. Later verkocht hij alles voor fl. 2.500,- aan zijn zoon Lieven Eduard Jerome Haverland (geboren te Aardenburg op 3 juli 1899). Deze was naast bierbrouwer ook agent in bieren en grossier in dranken.

Definitief einde

De brouwerij werd in 1945 gedeeltelijk gesloopt. Het adres van de brouwerij of het woonhuis van de brouwer was in 1947 Brouwerijstraat 3. Volgens de kadastrale gegevens vond in 1950 een splitsing plaats van de percelen waarop zich een huis, de bierbrouwerij en een tuin bevonden. Hiermee kwam definitief een einde aan Brouwerij de Gouden Eikel.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties