Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Vaete

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Vaete

Brouwerij De Vaete was een bierbrouwerij uit Lewedorp (Nederland).

vaete

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1999 gesloten (6 jaar actief geweest)

 • Straat

  0

 • Plaats

  Lewedorp

 • Provincie

  Zeeland

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

Brouwerij naast een graanschuur
Aanvankelijk brouwden ze thuis in de keuken, maar dat gaf in het gezin wat problemen. Een boer uit Lewedorp wilde de brouwers wel een kans gegeven. Voor de tarwe die in verschillende bieren werd verwerkt hoefden ze niet ver weg, want de brouwerij, waar een brouwsel van 100 liter bier per keer kon worden gebrouwen, stond naast een graanschuur.

Biergist postorder
De brouwerij begon haar brouwactiviteiten op 1 september 1993. De brouwcapaciteit bedroeg op dat moment maximaal 150 liter per brouwsel. De initiatiefnemers achter Bierbrouwerij de Vaete zijn Ton de Bruin en Alexander Roovers. De brouwers genieten al enige landelijke bekendheid met hun gistbank met biergisten waarbij het voor thuisbrouwers mogelijk is om via de post diverse soorten biergisten te bestellen.

Lees ook

Drinkvijver
De brouwerij is genoemd naar de Zeeuwse naam voor drinkvijver. Een vaete is meestal gelegen op een centrale plaats in het dorp, waar in vroeger tijden het vee kwam drinken. In verschillende dorpen is nog altijd een vaete te vinden en ook in diverse straatnamen in Zeeland is het woord 'vaete' terug te vinden.

Weer voor eigen gebruik
Op 1 januari 1999 werd de roerstok erbij neergelegd nadat er in 1998 al niet meer gebrouwen was. De vergunning om bier te mogen verkopen werd opgezegd en slechts voor eigen gebruik wordt er zo nu en dan nog gebrouwen.
De brouwinstallatie is verkocht aan Stadsbrouwerij van Kollenburg in Den Bosch.