Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier en kaas combinaties voor de feestdagen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier en kaas combinaties voor de feestdagen

9 december 2021 om 11:43

Bier en kaas kunnen het beste in elkaar naar boven halen. In deze video's presenteren bierambassadeur Rick en kaasmeester Joachim ons mooie bier en kaas combinaties.

Bieren combineren met verschillende kazen
Proeven met Rick
Bieren combineren met verschillende kazen

Bier met kaas

Om tot de combinaties te komen die Rick Kempen en Joachim Verduijn van Bier&cO presenteren is er een heleboel voorwerk gedaan. Er zijn een heleboel bieren voorbij gekomen die werden geproefd met verschillende kazen. Hier zijn uiteindelijk de volgende combinaties uit voortgekomen:

- Mèkkerstee Jong Belegen (geitenkaas) met Weihenstephaner Hefeweissbier 
- Hansje van Mathilde (witschimmel) met Cornet 
- Le Petit Doruvael (roodflora) met Brooklyn Lager
- Boeren Goudse Oplegkaas (harde kaas) met La Trappe Quadrupel 
- Lady’s Blue (blauwschimmel) met Uiltje Dr. Raptor

 

1. Mèkkerstee Jong Belegen met Weihenstephaner

De eerste combinatie die wordt geproefd is die van Mèkkerstee Jong Belegen geitenkaas met Weihenstehpaner Hefeweissbier. Geitenkaas is qua smaak wat zurig en dat is heel fijn aan het begin van een kaasplank. Het lichte zurige en het romige element van de geitenkaas vind je ook terug in een weizenbier. Bekijk de video om te erachter te komen waarom deze kaas zo goed samengaat met deze Duitse weizen.

2. Hansje van Mathilde met Cornet Oaked

De tweede combinatie die de mannen ons voorleggen is de witschimmelkaas Hansje van Mathilde met Cornet Oaked... In de smaak van de kaas vind je champignon- en aardse smaken met een romig mondgevoel. Daar gaat een krachtig blond bier goed mee samen. Bekijk hoe de combinatie bevalt. 

Lees ook

3. Le Petit Doruvael met Brooklyn Lager

Le Petit Doruvael (een roodflora kaas) is bij toeval ontstaan toen de koeling was uitgevallen en er een bacterie was ontstaan. Hierdoor krijgt de kaas wat scherpere tonen. Daarnaast kenmerkt deze kaas zich door lichte nootachtige tonen en een fijne smeuïgheid. De verwachtingen die de heren hadden welk bier goed zou passen bij deze kaas kwamen niet uit... De beste combinatie bleek verrassend genoeg de Brooklyn Lager. Waarom? Bekijk de video.

4. Boeren Goudse Oplegkaas met La Trappe Quadrupel

Boeren Goudse Oplegkaas (harde kaas) wordt gemaakt van rauwe melk. De kaas wordt gelagerd op planken om hem te laten rijpen, waardoor hij zijn kenmerkende smaken ontwikkeld. Deze kaas wordt gecombineerd met La Trappe Quadrupel. Bekijk de video om erachter te komen wat je van deze bier & kaascombinatie kunt verwachten. 

5. Lady's Blue en Uiltje Dr. Raptor

Lady’s Blue, een blauwschimmelkaas, heeft een hele uitgesproken smaak. De variant die door de heren wordt geproefd is gemaakt met geitenmelk, waardoor de kaas meer zuren heeft.

Deze kaas is moeilijk om te combineren met wijn en het leuke aan bier is dat het in de hogere regionen niet alleen om zoet hoeft te gaan. Dr Raptor van Uiltje Brewing Company is volgens de heren een goed bier om te combineren met deze blauwaderkaas uit Drenthe. 

Heb je deze combinaties geproefd? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties. 

Cookie instellingen