Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

20 februari 2020 om 09:19

Robin van Albert Heijn zoekt antwoord op de vraag: "Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?". Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt het brouwproces voor alcoholvrij bier en dat er een verschil is tussen alcoholvrij en alcoholarm bier. 

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt? | Robin zoekt het uit

Hoe brouw je alcoholvrij bier?

Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe alcoholvrij bier wordt gemaakt brengt Robin een bezoek aan Hans van Duin, bierinkoper bij Albert Heijn. Robin vraagt zich af waarom alcoholvrij bier populair is. Daar heeft Hans wel een antwoord op! Hij noemt daarvoor twee belangrijke redenen. De eerste is dat mensen steeds bewuster en gezonder eten en drinken. Ten tweede worden er steeds meer betere en lekkere alcoholvrije bieren gemaakt.

Maar hoe wordt alcoholvrij bier precies gemaakt? Hans legt uit dat er meerdere methodes zijn, maar dat er twee zijn die vaak gebruikt worden, namelijk het laten verdampen van de alcohol en het gebruik van een speciale gist die niet of nauwelijks voor alcohol zorgt. Voor deze video bezoekt Robin onder andere de Vandestreek brouwerij.

Brouwproces alcoholvrij bier

Brouwerijen hebben verschillende manieren tot hun beschikking om tot een alcoholvrij of alcoholarm bier te komen. Zie hier drie manieren waarop er bier zonder alcohol gerealiseerd kan worden. 

Lees ook

1. De brouwer brouwt het basisbier met alcohol en gaat vervolgens de alcohol onttrekken uit het bier door middel van vacuümdestillatie. Bij het onttrekken van de alcohol verliest het bier ook aroma, maar dit wordt in een latere stap weer toegevoegd.

2. De brouwer maakt gebruik van een bijzonder soort gist. Deze gistcellen werken op dezelfde manier, maar gaan pas bij een bepaalde temperatuur ook alcohol aanmaken. Op het moment dat dit gebeurt zet de brouwer het proces stil en heb je een alcoholvrij bier gebrouwen. 

3. De brouwer kan gebruikmaken van een membraan om de alcohol uit het bier te filteren. Dit is een zeer kostbaar en langdurig proces, waardoor deze manier minder vaak wordt gebruikt. 

Bekijk meer leerzame video's over bier. Bekijk ook dit weetje over het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier.