Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholvrij bier vs. Alcoholarm bier | Verschil in alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschil alcoholvrij bier en alcoholarm bier

Alcoholvrij bier en alcoholarm bier zijn niet hetzelfde. In Nederland is het wettelijk vastgelegd wanneer een bier als alcoholvrij mag worden aangeduid, maar in Nederland zijn ook 'alcoholvrije bieren' op de markt die wel alcohol bevatten... Hoe kan dat? 

Alcoholvrij bier of alcoholarm bier?
Alkoholfrei bier niet altijd alcoholvrij
Jever Fun flesje

Alcoholvrij of alcoholarm bier

In Nederland is in het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen vastgelegd waar bier aan moet voldoen om bier te worden genoemd. Voor een paar bierstijlen zijn daarnaast ook definities opgesteld (pils, bockbier en oud bruin). Voldoet een bier wat pils had moeten zijn niet aan de definitie die in het warenwetbesluit is vastgelegd, dan mag het bier niet als pils worden vermarkt en verkocht. 

In hetzelfde besluit is ook vastgelegd wanneer een bier alcoholvrij of alcoholarm mag worden genoemd. De definities zijn vastgelegd in de artikelen 7c en 7d en luiden als volgt:

Artikel 7c: De aanduiding alcoholvrij bier mag uitsluitend worden gebezigd voor bier dat ten hoogste 0,1 volumeprocent alcohol bevat en een extractgehalte van de stamwort heeft van ten minste 4%.

vandeStreek Playground Non-Alcoholic IPA Artikel 7d: De aanduiding alcoholarm bier mag uitsluitend worden gebezigd voor bier dat meer dan 0,1 en ten hoogste 1,2 volumeprocent alcohol bevat en een extractgehalte van de stamwort heeft van ten minste 4%.

Lees ook

Alcoholvrij bier mét alcohol

Ondanks bovenstaande besluit zien we in Nederland bij aanbiedingen van alcoholvrij bier ook bieren die bijvoorbeeld <0,5% alcohol bevatten. In dat geval gaat het om buitenlandse bieren óf er zal in ieder geval geen 'alcoholvrij bier' op het etiket staan. Een voorbeeld van dat laatste is de Nederlandse vandeStreek Non-Alcoholic Playground IPA die 0,5% alcohol bevat. Volgens Nederlandse regelgeving is het dus géén alcoholvrij bier, maar een alcoholarm bier. En dat terwijl Non-Alcoholic anders doet vermoeden, check dus altijd het etiket.

Buitenlandse brouwers hoeven zich niet aan de Nederlandse Warenwet te houden, maar aan regels die in eigen land zijn opgesteld. In Duitsland, Finland, België en Oostenrijk mag er maximaal 0,5% alcohol in alcoholvrij bier zitten, in Spanje 1% en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2%. 

0.0 is helemaal alcoholvrij

Hoe kom je er nu achter of er echt geen alcohol in een bier zit? Als er in de naam van een bier de term 0.0 of 0,0% wordt gebruikt, dan is het bier daadwerkelijk alcoholvrij. Voorbeelden hiervan zijn Heineken 0.0, Hertog Jan 0.0, Grolsch 0.0, Amstel Radler 0.0 etc.

Bij termen als 'Alkoholfrei', 'alcohol free' of 'sans alcool' op het etiket mag je er niet vanuit gaan dat het bier helemaal geen alcohol bevat. Een voorbeeld daarvan is Jever Fun waar op het etiket 'alcohol free' staat, maar er zit wel wat alcohol in. Ook voor buitenlandse bieren geldt, staat er 0,0% op het etiket, dan zit er echt geen alcohol in.

Het mooiste voorbeeld voor 'alcoholvrij bier' mét of zonder alcohol kunnen we geven door middel van twee bieren van Warsteiner, namelijk Warsteiner Alkoholfrei Pilsener en Warsteiner Radler Alkoholfrei. Op de verpakking van beide bieren zien we 'Alkoholfrei' geschreven staan, maar bij de Radler staat er ook 0,0% op de verpakking. De Radler is dus helemaal alcoholvrij, terwijl het pilsener tot 0,5% alcohol kan bevatten. 

Warsteiner Radler Alkoholfrei en Pilsener Alkoholfrei

Cookie instellingen