Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Barbecue tip met bier: Sticky Tennessee Honey Chicken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Barbecue tip met bier: Sticky Tennessee Honey Chicken

30 juni 2022 door Redactie Biernet.nl

Bier en barbecue zijn een goede combinatie. In dit blog geven we een heerlijk BBQ recept weg én geven we wat tips voor bieren die het goed doen bij dit gerecht.

Sticky Chicken Wings van de Barbecue
Proosten met verschillende bieren
BBQ zonder vlees erop

Tijd voor BBQ en bier

Het is weer zover! De tijd van uitgebreid barbecueën in de tuin onder het genot van een ijskoud biertje is eindelijk aangebroken. Wil je naast klassieke worstjes en speklapjes een keer écht uitpakken op de grill? Probeer dan eens Sticky Tennessee Honey Chicken op de BBQ.

Dit zijn kipkluifjes die door het garen op de barbecue een sappige en volle smaak krijgen. Door de kruidenmix, knoflook, honing, sojasaus, sweet chilisaus en barbecuesaus smaakt de kip extra lekker en pittig.

Barbecueën en bier zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom geven we jou natuurlijk ook nog een handige bier-tip mee.

Instructie: BBQ klaarzetten en aansteken

Voordat je dit heerlijke gerecht kunt bereiden, moet je barbecue natuurlijk wel voorbereid zijn. Een gasbarbecue of elektrische barbecue is meteen heet. Als je een houtskool-barbecue hebt dan duurt het opwarmen iets langer.

BBQ op tijd aansteken Om zeker te weten dat je barbecue op tijd heet is, kun je hem het beste een uur voordat je begint aansteken. Laat de barbecue openstaan als je hem aansteekt. Zo komt er voldoende zuurstof bij het vuur, waardoor de hitte zich beter verspreidt en de temperatuur sneller oploopt.

Je kunt de barbecue aansteken met aanmaakblokjes of met een starter. Gebruik ongeveer acht aanmaakblokjes en steek deze aan met een lange aansteker. Leg er een tussenrooster op en bedek het rooster met een dun laagje houtskool of briketten. De kolen of briketten hebben er ongeveer dertig minuten voor nodig om op temperatuur te komen. Als ze roodgloeiend zijn kun je beginnen met barbecueën.

Als je een starter gebruikt heb je een speciale brikettenstarter nodig. Vul deze met briketten of houtskool en steek een aanmaakwolletje aan. Leg dit op het rooster en zet de brikettenstarter erbovenop. Wacht ongeveer 10 minuten tot de kolen roodgloeiend zijn en doe de inhoud van de brikettenstarter bij de rest van de kolen. Wacht tot deze ook roodgloeiend zijn. Plaats het rooster erboven en je kunt beginnen.

Sticky Tennessee Honey Chicken bereiden

Begin je al trek te krijgen? Lees dan snel verder hoe je dit heerlijke recept in 5 simpele stappen klaarmaakt en binnen drie kwartier op tafel serveert.

Ingrediënten 

Om de Sticky Tennessee Honey Chicken te bereiden heb je de volgende ingrediënten nodig: 

- 2.5 el kruidenmix voor kip
- 1 kg scharrelkipkluifjes
- 2 tenen knoflook
- 25 g roomboter
- 50 g honing
- 1 el sojasaus
- 60 ml sweet chilisaus
- 50 ml Jack Daniel’s Tennessee Honey Sticky Tennesse Honey Chicken klaar

Bereiding

Volg de volgende stappen om de kip te bereiden: 

Stap 1: Steek de barbecue aan, maar stook hem niet al te heet.

Stap 2: Meng 2 el kruidenmix door de kipkluifjes. Rooster de kipkluifjes op tamelijk lage temperatuur rustig gaar op de barbecue. Keer af en toe. Je kunt dit recept prima combineren met andere soorten bbq vlees.

Stap 3: Snijd intussen de knoflook fijn ter voorbereiding van de zelfgemaakte BBQ marinade. Verhit in een pan de boter en fruit de knoflook 2 min. Voeg de chilisaus, honing, sojasaus, Jack Daniel’s Tennessee Honey en de rest van de kruidenmix voor kip toe en breng rustig aan de kook. Laat ca. 10 minuten inkoken tot een stroperige saus. Roer regelmatig.

Stap 4: Neem de gare kip van de barbecue en doe in een schaal. Schenk er de saus bij en schep om. Laat 10 min. staan.

Stap 5: Stook intussen de barbecue een stukje heter naar medium hitte. Leg de kipkluifjes terug op de barbecue en gril ze nog 5-6 min. Keer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Welk bier bij dit BBQ gerecht?

Hoegaarden Wit glas op tafel Neem er een bier bij dat goed past bij het gerecht qua intensiteit en smaak óf ga juist voor een bier dat een tegenhanger is voor de zoetige, pittige rokerigheid van dit barbecuegerecht.

In het eerste geval kun je gaan voor een porter, zoals Kees Export Porter 1750 of Pontus Allmouth. Porters zijn behoorlijk rijk in smaak, en complementeren de rokerige smaken van deze Sticky Tennessee Honey Chicken. Ga je juist voor contrast, dan kun je tegenover de pittigheid een mooi zacht bier zetten. Denk hierbij aan een witbier zoals Hoegaarden Wit of Oedipus Strip.

Is het zo heet dat de mussen van het dak vallen? Zorg dan dat je na het vlees van de BBQ jezelf en je gasten kunt verkoelen met de bevroren biermeloen. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met dit gerecht en welk bier je er bij hebt gedronken. Laat het weten in de comments. 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen