Een bezoek aan de Innova Brewery in Haaltert om een bierbrouw workshop te volgen. Lees in dit blog van De Bieracademie dat het een bijzondere ervaring werd.
Op een mooie zondag, komen we aan in Haaltert (Oost-Vlaanderen) bij Innova Brewery. Jimmy Borloo, oprichter en brouwer van de brouwerij staat ons reeds op te wachten. We gaan er een bierbrouw workshop volgen en we merken onmiddellijk dat dit een aparte ervaring wordt.
We stoten onmiddellijk op een volledig zelfgebouwd geautomatiseerd systeem. De uitbouw ervan duurde meer dan een jaar en de setup werkt volgens het HERMS (Heat Exchanged Recirculating Mash System) principe en garandeert een uiterst precieze en snelle temperatuurscontrole in de maisch-ketel.
Het valt ons op dat hierdoor heel wat manueel werk wegvalt, waardoor er vrij snel tijd gemaakt kan worden voor een eerste tasting.
We beginnen met de Nova. Een New England IPA. Dit craft bier betekende snel het eerste succes van de brouwerij. Deze heel aangename doordrinker bezorgt ons een uitgesproken mout aroma, die deze bierstijl goed typeert. Desondanks de uitgesproken moutsmaak, legt Jimmy uit dat er 4 hopsoorten gebruikt worden om de smaak te verrijken.
Gaandeweg ontdekken we ook de tasting room. Deze gezellige boerderij-stijl tasting ruimte zal weldra gebruikt worden om bierfanaten te ontvangen, om zowel eigen als andere topbieren te presenteren.
We worden verder begeleid in het brouwproces en de Jimmy laat ons vooral zelf het werk ervaren en duid ons op de aandachtspunten van wat mogelijk fout kan gaan. Ook voor –en nadelen worden mooi uitgelegd, wat een gevoel van comfort geeft.
We krijgen ondertussen een nieuw bier voorgeschoteld. Innova Brewery voorziet in 2 stout bieren. De Whitney (niet wit) en de Blackwell (wel zwart) bourbon barrel aged. Ook hier laten onze smaakpupillen ons niet in de steek en we ervaren bijzonder aangename imperial stout bieren.
Samen met deze stout bieren, laat Jimmy zijn 2,2% laag alcoholische imperial stout proeven. Een veelbelovend product dat alvast op heel wat interesse in de markt kan rekenen. Het tasten tijdens het brouwen laat ons ten volle ervaren dat Innova Brewery een brouwerij is, gericht op innovatie, met een directe link naar bierdegustaties en brouw-workshops. En uiteraard, is poetsen ook van de partij. We krijgen heel wat praktische tips rond het tegengaan van infecties en mogen die dan ook onmiddellijk ter plekke uitproberen.
In ieder geval, dank aan Innova Brewery voor deze mooie ervaring. Meer informatie valt terug te vinden op www.innovabrewery.be en https://www.facebook.com/innovabrewery/.