Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Iers Stoutpotje | Stoofpotje bereid met stout

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierrecept: Iers Stoutpotje

31 januari 2020 door René van den Berk

Ook na de feestdagen kan er nog flink worden genoten van mooie bier-spijscombinaties. René van den Berk deelt een bijzonder stoofpotje met ons, het Iers Stoutpotje.

Stoofpotje bereid met Stout bier

Lekkere bierrecepten

De feestdagen hebben we ondertussen achter ons gelaten. De extra kilo’s zijn er weer af. Daarom lijkt het mij weer eens tijd om de reeks van mijn favoriete bierrecepten voort te zetten voor jullie. Recepten die ik de komende tijd als bierblogger van Biernet met jullie wil delen. Binnenkort volgt er nog een bierblog met 1e evenement van ‘ ‘t Brabants Biergenootschap’. Toch kruip ik eerst weer even in de smaakvolle bierpen.

Door nu een 2e van 15 mijn favoriete en ongelooflijke must-try-recepten met bier met jullie te delen. Lekkere maaltijden die ik graag klaarmaak. Zoals ik al aangaf zijn dit recepten die in een handomdraai op tafel staan. Geef het vooral de tijd om tot iets lekkers te komen. Zonder echt te moeilijke handelingen. Het vorige recept dat René met ons deelde was een uiensoep waar hij ook een bier bij aanraadde.  Uiensoep, cheddar en bier

Ook deze keer zal ik een voorzet geven voor een bier(soort) wat ik er graag bij drink. Voel je natuurlijk vrij om tijdens de maaltijd te genieten van je eigen favoriete brouwsels.

Voor het stoofpotje wat ik vandaag wil delen, zou ik nogmaals de openingstijden van de buurtsuuper en bierwinkel even controleren. Soms zul je een specifiek bier niet in huis hebben staan. Deze met bier doordrenkte of vergezelde recepten zullen je smaakpapillen prikkelen. Hopelijk maak ik je nieuwsgierig naar meer.

‘Iers stoutpotje’

Een stoofpot is altijd een gezellig en bier(groep)vriendelijke avondmaal. Het kan ongelooflijk eenvoudig zijn om te maken. Zeker als het enige is wat je hoeft te doen, is om alles in een mooie stoofpan te gooien. Bij mijn persoonlijke recept maakt ik het liefst gebruik van rundvlees. Alleen als je lekker kippendijvlees of iets anders hebt liggen kan het ook. Iets met wat meer vet geeft natuurlijk altijd die dimensie en smaaksensatie aan het stoofpotje. Het smelt toch als sneeuw-voor-de-zon.

Als je een liefhebber van lamsvlees bent, kun je dat in plaats van . . . ook gebruiken. Natuurlijk is een stevige stoofpot niet compleet zonder aardse wortelgroenten en een overheerlijke Hollandse aardappelsoort. Ik vind zelf ook pastinaak, wortelen en knolselderij in thuishoren in deze stevige medley.

Zorg dat je deze eenvoudige versie wel in een gietijzeren stoofpan kan bereiden. De meeste mensen kennen het als een klassiek ‘comfortfood’ recept. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen.

Recept voor de Ierse Stoutpot

*Voorbereidingstijd: 10 minuten

Lees ook

**Kooktijd: 4 uur op hoog, 8 uur op laag

***Porties: 4 tot 6

Ingrediënten:

- 2 pond runderstoofvlees a.k.a. draadjesvlees (1,5 cm gesneden) Stoofpotje met bier van René van den Berk
- 3 kruimige Hollandse aardappelen (blokjes in de schil)
- 1 knolselderij (geschild, in blokjes)
- 3 middelgrote wortels (plakjes)
- 1 middelgrote pastinaak (plakjes), mag ook een andere wintergroente
- 1 ui (fijngesneden)
- 3 tenen knoflook (fijngesneden)
- 4 kopjes extra sterke runderbouillon (maggi)
- 1 laurierblad
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zwarte peper (gemalen naar smaak)
- Barrel Aged US stout (wat zoeter van smaak is, persoonlijk advies)
- verse peterselie (fijngehakt achteraf toevoegen)

Bereiding:
Alle ingrediënten behalve peterselie in de gietijzeren stoofpan en roer om te combineren. Plaats het deksel terug en kook 4 uur op hoog of 8 uur op laag. Vergeet niet om de fles Barrel Aged US stout tussendoor erbij te doen in delen. Dit is mijn persoonlijk advies, maar je bent vrij om te experimenteren. Zodra de kooktijd is verstreken, roer je de stoofpot, lepel in kommen en bedek met verse peterselie. Warm serveren.

Als je tijd hebt, laat je het vlees eerst bruin worden door de blokjes in een koekenpan met een scheutje roomboter op middelhoog vuur te schroeien - het voegt een grote diepte van smaak toe. Laat het vet van het vlees wel langzaam weg smelten. Voeg het in zijn geheel toe aan de stoofpot. Dit geeft echt een extra smaaksensatie die je anders zou missen. Bourbon County Stout van Goose Island

Bij dit gerecht kun je het beste de stout gebruiken die je bij de bereiding ook hebt gebruikt. Ik houd ontzettend van een reguliere Bourbon County Barrel Aged stout van brouwerij Goose Island. Maakt niet zoveel uit wel jaartal het is. Het zal een dimensie geven aan je stoofpotje (stoutpotje) die je met een ander bier niet direct krijgt.

Een andere kan zijn een Quadrupel Oak Aged van brouwerij La Trappe. Let wel even op welke batch je pakt. De Bourbon, Cognac en/of Rum variant geeft de smaak die je graag wilt bereiken voor je genodigden. Wederom smakelijk en tot over een paar weken. Waarbij ik weer met een overheerlijk en persoonlijke spijs en bierblog zal komen.

Bekijk ook eens het vorige gerecht van René: Uiensoep met cheddar kaas en bier.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen