Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Uiensoep, cheddar en bier | Bier en spijs blog

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Uiensoep, cheddar en bier

21 november 2019 door René van den Berk

René van den Berk heeft weer een lekker gerecht voor ons in petto in combinatie met bier. Dit keer deelt hij het recept voor een lekkere uiensoep, lekker!

Bier en spijs

Bier en spijs

De komende tijd wil ik weer eens in de smaakvolle bierpen kruipen. Door steeds 1 van 15 ongelooflijke must-try-recepten met bier die mijn favoriet zijn met jullie te delen. Zaken die ik graag thuis klaarmaak. Soms in een handomdraai voor jezelf, gezin, familie of vrienden. Bij enkelen zal er iets meer komen kijken.

De liefhebbers mogen zich op veel lekkers gaan verheugen! Je kunt tijdens de maaltijd genieten in combinatie met één van uw favoriete brouwsels. Van bijvoorbeeld kip tot een donkere stoofpot... Een aantal van mijn persoonlijke keukencreaties komt voorbij. Ik zou altijd wel even de openingstijden van de bierwinkel controleren, soms zul je een specifiek bier niet in huis hebben staan. Deze met bier doordrenkte recepten zullen je smaakpapillen zeker nieuwsgierig maken naar meer, dat mag ik in ieder geval hopen.

Uiensoep met cheddar kaas en bier

De afgelopen jaren heb ik mijn best gedaan om een volwassen versie van een Franse uiensoep, gekarameliseerde uien en cheddarkaas te maken voor mezelf, familie en vrienden.  Uiensoep

Ingrediënten 

10 kop uien, in plakjes

¼ pak roomboter

1 el bloem

1 fles pale ale en/of saison

1 eetl Zaanse mosterd (ander naar persoonlijke keuze)

4 kopjes kippenbouillon +/-

6 dikke diagonaal gesneden plakken donker volkorenbrood, eventueel
geroosterd

Lees ook

Stukken gesneden Farmhouse Cheddar (persoonlijke aanrader)

1 snufje zout en peper

Stappenplan

**voorbereidingstijd 25-30 min
**totale tijd 60 minuten
**4 – 6 personen

1. Bak de uien in de boter goudbruin en zacht, ongeveer 20 minuten in een grote pan. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel voorzichtig met de bloem aan het einde. Bak vervolgens nog 1 minuut na. Voeg het bier (pale ale of saison naar keuze) toe en breng aan de kook, onder voortdurend roeren. Voeg de kippenbouillon daarna toe. Breng nog even kort aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg indien nodig meer van de bouillon toe als je wilt.

2. Verwarm de grill met het rek, of broodrooster, of tosti-ijzer. Dit voor het brood wat je gaat roosteren. Je kan ook voor stokbrood kiezen als je het lekker vindt.

3. Schep de soep in 4 ovenvaste kommen. Tip van mij is om grote bruine tapa’s schalen te gebruiken. Plaats 1 van de geroosterde plakken brood in elke kom en bedek met cheddarkaas. Plaats de kommen op een bakplaat. Rooster tot de kaas goudbruin is.

Na ongeveer 10-15 minuten zet u dit heerlijke ovengerecht op tafel. Als je er een bier bij wilt schenken. Is veel mogelijk. Ik zou het serveren met een grote onderzetter van kurk bijvoorbeeld.

Een heerlijke pale ale van KraftBier Tilburg vind ik altijd wel lekker, uit blik te drinken, scheelt weer afwas. Smakelijk en tot over een paar weken. Waarbij ik weer met een overheerlijk, persoonlijke spijs en bierblog zal komen.