Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Craftbeer in het historische Florence | Speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Craftbeer in het historische Florence

30 januari 2018 door René van den Berk

Praat je met een gemiddelde Nederlander over Italië, dan zullen de meesten denken aan pasta en rode wijn. ‘Craftbeer’ zal niet onmiddellijk bij mensen te binnen schieten. René van den Berk legt uit dat speciaalbier ook in Italië aan populariteit wint. 

Bier in Italië

Craftbeer in het historische Florence

Praat je met een gemiddelde Nederlander over Italië, dan zullen de meesten denken aan pasta, rode wijn, historische steden en de nieuwste mode.
‘Craftbeer’ zal niet onmiddellijk bij mensen te binnen schieten. Toch zijn daar langzaam aan meer micro-breweries aan het ontstaan dan in Nederland. Bierliefbbers zullen denken: “Waarom horen we er dan niet zoveel over?”

Dit komt simpel gezegd door het feit dat wanneer ze eenmaal een beetje succes hebben met hun 300 liter grote brouwinstallatie, er helaas voor de talentvolle brouwers onvoldoende geld, middelen, ingrediënten en netwerk is. Hierdoor kunnen ze het nooit succesvol aanpakken.

Zoektocht naar craftbeer

Speciaalbieren Florence

Ik bezoek ieder jaar het mooie Toscane in Italië, al een aantal jaar achter elkaar. Wil je in het land van de pasta en wijn eens wat anders, dan moet je voor craftbeer toch even goed Googlen! Uiteindelijk via ‘ratebeer’ met de termen ‘Italy’ en ‘Firenze’ kwam ik terecht op de naam ‘Firenze Birra’.

Firenze Birra

Een beetje inlezen en je komt erachter, dat het één van de enige twee bierwinkels in Florence is. Hij bestaat al sinds 2014 en heeft een ruim aanbod, staat er op ratebeer vermeldt. Ik heb meteen contact met de eigenaar Alessio Deplano opgenomen. Vriendelijk als hij is, mocht ik toentertijd langskomen. 

Craftbeer pareltje in historisch mooie stad

Tijdens mijn bezoek raakte ik met Alessio aan de praat over zijn liefde voor bier, zijn winkel en de craftbeer scene in Italië. De liefde voor bier is bij Alessio toch stiekem verbonden met Nederland. Hij is de zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Hij is geregeld in Nederland om zijn familie te bezoeken. Ergens na zijn 20ste is de liefde voor bier ontstaan. Tegenwoordig combineert hij het bezoek aan Nederland met het Borefts  bierfestival.

In the beginning

Na zijn 30e komt hij toch op het idee om een winkel te openen in de stad Florence. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Ten eerste een locatie zoeken in het historisch centrum voor een goede prijs is al lastig. Na uitgebreid zoeken komt hij aan een locatie voor zijn winkel in de buurt van het treinstation. De prijs voor de voormalig kinderwinkel is goed. In 2013 gaan de deuren van Firenze Birra open.

Niet altijd even makkelijk

Firenze Birra winkel

Alessio vertelt me over alle bieren die hij in zijn winkel heeft. Een groot aantal Italiaanse craftbieren. Hij weet van alle brouwerijen en bieren iets, soms tot in detail. Vaak probeert hij deze brouwerijen allemaal wel eens te bezoeken.

Alessio vertelde dat er op een zeker moment in het land wel zo’n 1000 brouwerijen waren. Veel brouwers starten in duo’s. Dan moet je denken aan broer en zus, beste vrienden, vader en zoon etc. Met vaak een kleine investering beginnen ze dan met een kleine brouwinstallatie. Een installatie waarmee zo’n 300 liter kan worden gemaakt. Soms gaat het succes alleen zo snel, dat men al snel een grotere locatie en installatie nodig hebben. Door een combinatie van factoren loopt het dan voor de meeste brouwerijen stuk.

Van deze brouwerijen zijn er top op heden zo’n 100 die zeer succesvol zijn. Denk hierbij aan onder andere Birrifico Toccalmatto, BrewFist en veel meer.

Hoe gaat het een winkelier dan af? Neem een stad als Florence waar Alessio zijn winkel heeft. Deze winkel bestaat al 4 jaar, maar het is niet makkelijk voor hem. Dit zit hem met name in het verkrijgen van zijn inventaris. Invoeren vanuit het buitenland is een groot probleem. Alessio moet bij verschillende leveranciers in Italië zelf zijn.

Hij heeft een leuk succes sinds zijn bestaan. Één van de bestuursleden van voetbalclub Fiorentina komt om de week langs om aan zijn speciaalbier behoeften te voorzien.  Bier in Florence

Pareltje in een historische parel

De conclusie is toch wel dat Alessio een Italiaan is met een liefde voor bier, die er veel energie insteekt om van de brouwers, brouwerijen, brouwproces en andere kleine feiten op de hoogte te zijn.

Zijn aanbod is divers waarbij een deel craftbeer van zeer talentvolle Italiaanse brouwerijen. Ook is er een sectie van onder meer Noorse-, Nederlandse-, Belgische- en andere Europese brouwers. Alessio bezoekt o.a. het Borefts Bier Festival om zaken te proeven, zijn netwerk te verbreden en ideeën op te doen voor het nieuwe seizoen.

Ben je de komende tijd voor een citytrip of lange vakantie in Toscane? Mis je je craftbeer zo erg? Bezoek dan zeker een keer Firenze Birra. Vertel wat je voorkeur is en Alessio zal je uitgebreid advies geven!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl