Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De droom van iedere man

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De droom van iedere man

31 januari 2014 door Frans Filius, hobbybrouwer uit Leeuwarden.
www.smilt.nl

Je eigen bier brouwen, welke man droomt er niet van? Ik ben nog niet zo lang hobbybrouwer en de wereld van speciaalbier ken ik ook nog niet zo heel lang.

Pan voor bier brouwen

De laatste paar jaar ben ik steeds meer met bierbrouwen bezig en bezoek ik met veel enthousiasme brouwerijen en speciaalbiercafe's. Maar hoe is deze passie voor bierbrouwen tot stand gekomen?

Bier, een eeuwenoude drank

De eerste mannen ontdekten bij toeval het gerstenat zo’n 6500 jaar geleden. Een nat geworden brood, een spontaan ontstaan gistingsproces en het bier was geboren.

De kwaliteit van dat bier is niet te vergelijken met ons huidige bier. Die kwaliteit hebben wij voornamelijk te danken aan de industriële revolutie en slimme jongens zoals Antoni van Leeuwenhoek en Louis Pasteur. Het is het resultaat van jarenlange studie en ervaring.

Het is een interessant proces en je zou denken dat wat zij destijds per ongeluk hebben gecreëerd, mij anno 2013 toch ook zou moeten lukken.

Informatie inwinnen

Zoals altijd is met een paar ferme tikken op het toetsenbord genoeg informatie te vinden via het World Wide Web. Een forum vol professionele hobbybrouwers verrast mij het meest. Waar deze mensen de tijd vandaan halen? Ik heb geen idee, maar iedere vraag wordt voorzien van perfecte antwoorden en oneindige discussies over de details. Fantastisch! 

Ik surf door naar Van der Kooy in Jubbega, waar alle brouwbenodigdheden te vinden zijn. Naast een collectie van gecamoufleerde jassen, kistjes en rambomessen vind ik het hobbybrouwparadijs. Alles wat ik nodig schijn te hebben voor een succesvolle eerste brouwdag.

Lees ook

De eigenaar van de winkel stelt mij de vraag: Gaat u “vol mout” of “blik brouwen” meneer? Blik? Vol mout? Geen idee, wat is het verschil? Hij legt me uit dat er blikken zijn met een geconcentreerd mengsel waardoor je de helft van het brouwproces overslaat. Nee, ik ga voor het echte werk, vol mout! Kom maar op.

Bier brouwen: het begin

De knip is leeg en de keuken vol. Ik heb een brouwinstallatie.
Maar hoe ga ik in hemelsnaam bierbrouwen?

Oscar Moerman en Jasper Dijkers hebben een cursus op internet gezet in PDF formaat: Cursus bierbrouwen voor Beginners. Stap voor stap begin ik te begrijpen hoe je water in bier verandert. Schroten, maischen, filteren, koken en gisten. Simpeler is het niet, ik ga aan de slag.

Een droom komt uit

De schrootmolen maalt met zijn ijzeren schijven het mout aan stukken. De geur van graan vloeit door mijn neus. Het maischen geeft het hele huis de betovering dat het een brouwerij is geworden. Hier wordt gebrouwen en de hele buurt kan het ruiken. Het koken gooit er nog een schepje bovenop. De geur van hop en andere kruiden doen mij beseffen dat ik vandaag een brouwer ben geworden.

De zoete wort is klaar, het legioen van gistcellen mag aan het werk. Nu kan de brouwerij weer een huis worden zonder plakkende vloer en bieraroma’s. Een uur later, mijn taak zit erop, mijn droom is uitgekomen. Nu lig ik de komende twee maanden iedere avond wakker met de vraag,  heb ik alles wel goed gedaan?

Lees hier het vervolg van deze blog!