Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Nijmeegse Vierdaagse 2017 | Bier en speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Nijmeegse Vierdaagse 2017

13 juli 2017 door Ivo Thijssen (Bierproeven.nu)

"Als Nijmegenaar en fervent bierdrinker kijk ik met veel dorst uit naar deze leukste week van het jaar." Ivo Thijssen van Bierproeven.nu over de Nijmeegse Vierdaagse en bier.

Ivo Thijssen tijdens een presentatie van Bierproeven.nu

Zomer in Nijmegen

Het zomerseizoen is weer begonnen en de spil van de zomer in Nijmegen is vrijwel geheel rond de wandel vierdaagse (18 t/m 21 juli) die precies in de week van de bijbehorende zomerfeesten vallen (15 t/m 21 juli). Vorig jaar was het een extra feestelijke 100ste editie en de zomerfeesten zijn voor de horeca in Nijmegen een belangrijke gebeurtenis aangezien in één week meer dan 1 miljoen mensen Nijmegen bezoeken.

Als Nijmegenaar en fervent bierdrinker kijk ik met veel dorst uit naar deze leukste week van het jaar en zie elk jaar mijn stad transformeren om alle lopers en bezoekers te ontvangen. Pleinen worden opgebouwd, terrassen uitgebreid, bierwagens en podia geïnstalleerd en de koelkasten worden gevuld.

Nijmeegse Vierdaagse // fotovierdaagse.nl

Pils

De hoofdzaak van de pleinen ligt met name bij het rondpompen van grote hoeveelheden pils en dus is er vaak geen (tap)ruimte vrij voor andere bierstijlen. Ik moet toegeven dat het “vierdaagse drinktempo” dat veel mensen er op nahouden zich ook meer leent voor pils dan de zwaardere bieren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vele smaakvolle bieren te verkrijgen met wat minder alcohol.

In het kader van de veiligheid worden horecaondernemers door de gemeente verplicht al het bier op de terrassen en pleinen in plastic 'glazen' te schenken die volgens het milieuaspect ook nog eens biologisch afbreekbaar moeten zijn (en dus van dat dunne plastic). Bier uit plastic bekers geeft altijd minder beleving dan het originele glaswerk maar gelukkig weten de horecaondernemers hier op in te spelen door op diverse plekken in de stad bier te schenken in hardplastic glazen.

Speciaalbierplein

Gelukkig zie ik dit jaar diverse ontwikkelingen waar je naast pils ook andere bieren kunt krijgen. Het Joris Ivens plein wordt dit jaar voor het eerst door de NBF (Nijmeegse Bier Feesten) omgedoopt tot een groot bierplein waar liefhebbers kunnen genieten van diverse lokale, Nederlandse en internationale bieren. Ondersteund door diverse foodtrucks, muziek en gratis toegang kan dit niet anders dan een fijne plek worden om te genieten van een mooie bieren.

Speciaalbierplein in Nijmegen

Als je naar Nijmegen komt tussen 15 en 21 juli hoef je dus niet per sé de 30, 40 of 50 kilometer te lopen. Bedenk van tevoren een interessante route tussen wat cafés, pleinen of andere interessante plekken en drink overal een lekker biertje!

Lees ook

Proost en een fijne bierdaagse gewenst!

Met vriendelijke groet en een fijne dag,

Ivo Thijssen