pasta blog met bier

Een bier & spijs combinatie lekker voor 2019

Een blog geschreven door René van Berk die een fanatieke hobbykok én een groot bierliefhebber is. De blog gaat over een bier & spijs combinatie waar je in 2019 vast en zeker indruk mee maakt! 

30 januari 2019 om 15:54 - Geschreven door: René van den Berk


Bier & spijs combinatie lekker voor 2019

Grappig eigenlijk. . . Vroeger leek ieder pastagerecht toch vooral op tafel te komen met veel tomatensaus uit blik en wat geruld gehakt, heel soms ook wel eens overgoten met romige saus. Tijden veranderen als je zelf een fanatieke hobbykok en bierliefhebber bent. Als je letterlijk iedere dag kookt voor het gezin. Ik geef je dan ook graag een leuk bier & spijs combinatie om zeker eens te proberen in het nieuwe jaar!

Tegenwoordig bereid ik pasta bij voorkeur zo puur mogelijk. Aangezien koken een hobby is, zijn niet alle producten vers. Ansjovis staat bijvoorbeeld in een grote 750 gram pot met olie in onze koelkast. Deze vis is voor mij een ongekend goede smaakmaker in tal van  visgerechten. Nu zul je denken, hoe komt hij aan zo’n grote pot? Nou. . . Het is het eerste wat ik uit Italië meeneem iedere zomer, vele malen goedkoper dan in Nederland en dus in grootformaat verkrijgbaar. Ik kook er zoveel mee, twee kleine ansjovissen zijn vaak al genoeg.

Spaghetti met verse spinazie, gerookte zalm en peterselie-broodkruim

Dame Jeanne bierDeze spaghetti met verse spinazie, gerookte zalm, enkele eetlepels salsa tonnata en krokant peterselie broodkruim is eenvoudig te bereiden. Met weinig en relatief goedkope ingrediënten heb je een waanzinnig en smaakvol gerecht!


Zelf heb ik deze alternatieve variant op de welbekende spaghetti sardines peterseliebroodkruim gegeten met een heerlijke Brut sur Lie van brouwerij Dame Jeanne uit Antwerpen.

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten
- 250 gram spaghetti
- 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 sjalot, fijngehakt
- 100 gram gerookte zalm
- 1 blikje tonijn, half blikje
- 3 à 4 kleine ansjovis, zelf naar smaak bepalen
- Magere kookroom
- Mayonaise, 1 eetlepel
- Mosterd, 1 theelepel
- 1 citroen, rasp en ca. 2 eetlepels sap
- 2 sneetjes oud witbrood
- 100-200 gram spinazie, zelf hoeveelheid bepalen
- Verse peterselie, fijngesneden 2 eetlepel
- Verse rode peper; puntje fijngesneden
- Olijfolie

Benodigdheden
- Keukenmachine of staafmixer
- grote kookpan,
- ruime koekenpan

Bereiding

Voordeel van een paar dagen oud witbrood is vaak, dat het al kurkdroog is. Hierdoor hoeft het niet in de oven. Je kan het altijd alsnog even doen in een voorverwarmde oven op 100 graden. Circa 15 minuten is voldoende. Maal de 2 sneeën witbrood fijn met een keukenmachine.

Vervolgens verhit je de koekenpan met een flinke scheut olijfolie op laag vuur. Terwijl de pan opwarmt snij je de tenen knoflook, peterselie, het sjalot en een klein deel van de rode peper fijn.

Los 1 ansjovis op in de koekenpan. Voeg een deel van de knoflook en peterselie toe. Later komt daar het broodkruim en de peterselie bij. Bak op laag vuur, totdat het broodkruim krokant en goudbruin is. Haal de broodkruim uit de pan. Bewaar het op een bord en veeg de koekenpan schoon met een stuk keukenpapier.

Verhit de koekenpan wederom met olijfolie uit het opengetrokken blikje tonijn. Fruit de knoflook, het sjalot en het beetje rode peper op een laag vuur, totdat ze zacht zijn. Voeg de spinazie toe en bak op laag vuur verder. Een beetje vocht van de spinazie is niet erg.

Vermeng een half blikje tonijn met mosterd, mayonaise en room om zo een eigen salsa tonnata te krijgen.

Kook ondertussen de spaghetti tot hij beetgaar is. Voeg dan de fijngesneden gerookte zalm, de citroenrasp en het citroensap toe aan het spinaziemengsel (gerookte zalm is direct klaar voor consumptie) en roer even goed door.

Giet de spaghetti af, doe dit in de koekenpan en roer het door het mengsel van spinazie en gerookte zalm. Breng nog wat op smaak met zout en peper en als laatste voeg je de salsa tonnata toe. Schep dit er onderdoor.

Bestrooi de pan met het peterselie-broodkruim. Eventueel mengen kan, want
dit neemt het overtollige vocht op!

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!