Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Het proeven van bier en zijn obstakels

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het proeven van bier en zijn obstakels

4 augustus 2018 door Speciaalbiertjesblog

Om speciaalbier echt goed te kunnen proeven volg je een paar stappen. Amanda van de Speciaalbiertjesblog neemt ons mee langs uiterlijk, aroma en smaak van het bier.

Bier proeven

Bier proeven

Vanaf mijn tienerjaren drink ik al bier, maar zoals ik nu bier drink, dat deed ik toen nog niet. Sinds ik Speciaalbiertjesblog heb drink ik bier namelijk anders. Ik sta veel meer stil bij wat ik drink en wat ik ervaar. Ook probeer ik bij elk bier te onderscheiden wat ik ruik en wat ik proef en het liefst vergelijk ik deze ervaring met iemand die met mij proeft.

Bier is zo divers, noem een ingrediënt en er is vast een bier mee gebrouwen. Bier gaat alle kanten op, van een licht fruitig en fris bier tot een zware imperial stout met gebrande koffie tonen, je kunt het zo gek niet bedenken.

Bij sommige bieren is het makkelijk om ingrediënten en smaaktonen te onderscheiden. Andere bieren zijn moeilijker, pas na een paar keer ruiken of proeven weet ik wat ik ruik. Soms herken je een geur of smaak, maar weet je eigenlijk niet te benoemen wat je dan ruikt of proeft. Hierbij kunnen de volgende stappen helpen.

Stappen van het bier proeven

- Uiterlijk:

Wat voor kleur heeft het bier. Wat voor schuimkraag heeft het bier en hoe ziet het bier er echt uit (veel koolzuurbubbels, troebel of helder) Kijk goed naar je bier en beschrijf wat je ziet.

- Aroma:

Wat ruik je? Het bier kan bijvoorbeeld zoet, kruidig of zuur ruiken. En wat voor soort geuren ruik je dan precies. Is het zoet van honing of van fruit bijvoorbeeld. Het blijft een grote uitdaging om elke keer weer de geur van bier zo goed mogelijk te beschrijven. Dit omdat het gewoon best wel moeilijk blijft om geuren te onderscheiden en te benoemen.

De geur die je ruikt kan lekker zijn maar er komen ook soms hele gekke geur naar boven bij een bier. Zo kan een bier heerlijk ruiken naar noten, kruidnagel of peer maar ook naar lijm, jodium of karnemelk.

Bier proeven theorie

Het komt erg vaak voor dat ik een bepaald bier besnuffel en dan denk.. ""ja die geur herken ik, maar wat is het". Ik weet dan er echt geen woorden bij te verzinnen. De geur komt je bekend voor, maar wat is het nou precies. Net als dat je probeert op een woord te komen, maar een black out hebt. Zo is het bij bierproeven soms ook bij mij. Dan ruik ik iets fruitigs, maar welk fruit dan.. of dan ruik ik een geur die me totaal niet aanstaat, maar waarom niet en wat is het dan voor een geur.

Lees ook

Soms helpt het daarom om samen te proeven. Een ander kan misschien wel woorden geven aan de associatie waar jij niet op kan komen. Ook vind ik het altijd erg leuk om te kijken wat een ander denkt te ruiken. Soms komt dit overeen, en soms is dit totaal iets anders dan dat ik ervaar.

 - Smaak en nasmaak:

Smaken Wat proef ik? Hierbij kan je denken aan zoete, zoute, zure of bittere smaken. Wat voor soort zoetje is het, is het heel erg zout of zuur of maar een beetje. Daarnaast kan je kijken wat je voelt in je mond. Is het bier erg vol en romig of voelt het vooral waterig aan?

Ook kan er pit aan het bier zitten, is het pittig door peper of geeft de koolzuur pit? Dan de nasmaak, de smaken van een bier kunnen snel vervliegen, maar er zijn ook veel bieren waarvan de smaken lang aanhouden. Is het bier in de nasmaak zoet, bitter of droog?

Bij een waterig mondgevoel zijn de smaken van een bier soms niet zo uitgesproken. Een romig vol bier bevat vaak meer uitbundigere smaken. Het mondgevoel vind ik vaak niet zo moeilijk te beschrijven. Wat voel je, verwarmd het je, is er veel koolzuur of is het bier kleverig.

Echter het omschrijven van smaken zelf is soms echt wel lastig. Wat voor soort zoetigheid proef ik, is dat een fruitig zoetje wat je kan associëren met een bepaald fruit of is het zoet van honing, karamel of kandij?

Smaken verschillen

Het kan ook erg verschillen wat mensen ervaren qua smaken bij een bepaald bier. Ieder drinkt het ook weer op een andere temperatuur en mensen zijn ervaren of nog onervaren in het proeven.

Daarom vind ik het leuk om met anderen te proeven. Dan hou ik mijn ervaring met een bepaald bier voor me en gooien we daarna alle smaken in de groep om ze zo te vergelijken.

Toch merk ik af en toe dat mijn smaakervaringen totaal niet overeenkomen met wat een professional er over zegt of een brouwer zelf.  Dit was bijvoorbeeld bij de Benno van Engelszell. Dan vraag ik me vaak af of ik toch niet goed geproefd heb, het bier in het verkeerde glas had of het te koud/te warm dronk. Vaak drink ik de bieren dan ook nog een keer. En dan kijken wat je dan ervaart.

Tsja het blijft wat het proeven van bieren! Wat een klus soms, maar o zo leerzaam. Daarom ben ik ook begonnen met StiBON (waarvan niveau 1 nu behaald is). Bij het StiBON leer je nog beter ruiken en proeven, maar daarnaast leer je ook ontzettend veel over bier, zijn oorsprong, ingrediënten en brouwproces. Lees hier meer over het StiBON.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl