Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Blog: Je eigen bier brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Je eigen bier brouwerij

19 maart 2014 door Thomas Boonstoppel uit Amsterdam.

Een paar maanden geleden zijn een vriend (Shaun) en ik (Thomas) er over gaan nadenken om een bier (brouwerij) te ontwikkelen. Voor ons was de reden om met bier aan de slag te gaan voornamelijk om samen aan een ambachtelijk product te werken waar je ook nog extreem van kan genieten ;).

Zelf bier brouwen

Mijn achtergrond is voornamelijk op eCommerce gebied en ik wilde hiernaast graag ook iets met mijn handen creëren wat ik ook echt kon vasthouden i.p.v. te staren naar een scherm met pixels.

Bier-queeste

Graag nemen we jullie, lezers van Biernet.nl, de komende tijd mee in onze queeste in bierland. We hopen dat deze tocht succesvol zal zijn. Als dit niet het geval is delen we dit ook graag met jullie. Van fouten leer je namelijk veel. In onze zoektocht op internet vonden we weinig "echte” verhalen over hoe het is om een bier(brouwerij) op te zetten; waar loop je tegen aan, waar moet je aan denken, wat moet je wel doen en wat niet…

Thuis brouwen

We zijn zoals gezegd nu dus al een paar maanden bezig. In eerste instantie zijn we voornamelijk thuis aan de slag gegaan. Veel websites bezoeken met informatie over het brouwen van bier en ook wat marktonderzoek doen. Al snel merkte we dat er op internet behoorlijk veel interessant en minder interessante informatie is over het brouwen van bier, maar de interesse was zeker gewekt!

Om de basisprincipes door te krijgen van het brouwen kochten we voor een paar tientjes een simpel start setje bij Brouwmarkt.nl; een emmer, een mout blik en wat andere benodigdheden. Een aantal weken later hadden we ons eerste biertje gebrouwen. De smaak was zo zo, maar dat je na wat koken, roeren, gist en vijf weken wachten een echt biertje kreeg was toch wel een magisch moment.

Lees ook

Het echte werk

Het brouwen met blikken was leuk, maar ruilde we toch al snel in voor echte mouten en een brouwketel. Het voelde toch een beetje aan alsof we vals aan het spelen waren met die blikken. Net alsof we aanmaak limonade aan het maken waren… In eerste instantie kochten we een grote pan die we op gas warm stookte.

We konden de hele opstelling neerzetten bij iemand in een loods in Amsterdam. Diegene was samen met iemand anders ook bezig met het opzetten van een eigen brouwerij. We dachten nog even om de brouwerij met zijn vieren te gaan doen, maar merkte als snel dat er geen "klik” was en mijn vriend en ik gingen dus weer onze eigen weg. De locatie in de loods en de opstelling waren ook niet echt optimaal. De ruimte die we bij mijn vriend konden vrij maken in zijn appartement was veel meer geschikt. We gingen dus wederom shoppen voor een nieuwe opstelling.

Dit keer kozen we voor een elektrische brouwketel met een geïntegreerde temperatuurmeter. Op deze manier konden we het maischen veel beter reguleren. Ook de zelfgebouwde filter en koeler die gebouwd waren door de jongen van de loods werden ingeruild voor een filterheks en een platenkoeler. Je kan vooraf zo ontzettend lang nadenken over materiaal, maar pas als je met een bepaald systeem gewerkt hebt weet je wat je echt wilt. Ons nieuwe systeem werkt als zonnetje en is een stuk efficiënter en schoner; al doende leert men!

Bier brouwen bij een brouwerij

De volgende keer ga ik wat vertellen over het proces van het laten brouwen van een biertje bij een brouwerij. We hebben dit inmiddels twee keer gedaan bij verschillende brouwerijen. En ook hier geldt de regel: door te doen leer je wat het beste bij je past.

Bekijk hier deel 2:

Je eigen bier brouwerij (Deel 2)