Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Je eigen Weizenbier brouwen! | Brew Monkey

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Je eigen Weizenbier brouwen

12 oktober 2018 door Redactie Biernet

We zijn ons eigen Weizenbier gaan brouwen met een brouwpakket van Brew Monkey. Weizen betekent in het Duits letterlijk tarwe. Lees in dit blog wat er bij het brouwen komt kijken en hoe we het hebben ervaren. 

Zelf bier brouwen

Om echt Weizenbier te brouwn moet minimaal 50% tarwemout in het beslag zitten. Daarnaast mogen er in deze bierstijl geen toevoegingen worden gedaan naast de standaard ingrediënten voor bier

We hadden er heel veel zin in, we zijn meteen alle stappen zorgvuldig door gaan lopen en met het brouwproces begonnen!

Stap 1, De voorbereiding.

Alles begint met de juiste voorbereiding. Zorg er voor dat je de benodigde ingrediënten en materialen hebt:

Benodigde materialen:

- 2 grote soeppannen (10 liter)
- zeef (ontiegelijk belangrijk, maar dat lees je later in de blog)
- Thermometer
- hydrometer
- maatglas
- weegschaal (niet nodig als alle ingrediënten al correct op g zijn)
- roerspaan en spatel

Weizen brouwpakket

Benodigde ingrediënten:

- 475 gr Pilsmout
- 605 gr Tarwemout
- 6 gr Hallertauer Tradition hop
- 5 gr Danstar Munich gist
- 3,8 liter Maischwater
- 1,9 liter spoelwater
- voldoende suiker indien gewild
- 7 gram suiker per liter bier (net voor het bottelen)
- Voldoende ijsklontjes of koelelementen uit de vriezer

Maak ook je materialen goed schoon en steriel! Hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor. Spoel dus alles goed na en leg het op een schone doek. Schoon en hygiënisch werken is het belangrijkste in het brouwproces.

Onze voorbereiding:

In de handleiding staat dat de voorbereiding één van de belangrijkste dingen is. Je moet de nodige spullen klaar hebben liggen en alles moet spik en span (schoon en hygiënisch) zijn. Helaas hadden wij niet de goede schoonmaakmiddelen, dus hebben we het een uur in kokend water laten weken en het water elke 15/20 minuten ververst).

Mocht je denken in de problemen te komen tijdens het brouwproces? Via de website van Brew Monkey  kun je allerlei video’s vinden, waar het brouwen je stap voor stap op een visuele manier wordt uitgelegd.  

Stap 2, Maischen

Begin met het vullen van een pan met water (maischwater 3,8 L) en voeg de mout eraan toe. Dit water met de mout gaan we dus maischen. Vergeet niet de mout regelmatig voorzichtig te roeren! Begin met het water op te warmen tot 44 graden en volg hierna het maischschema:

Maischschema

Maischen 44 graden > 10 minuten

50 graden > 15 minuten

62 graden > 30 minuten

72 graden > 30 minuten

78 graden > 5 minuten

Lees ook

Zet tijdens de laatste 10 minuten van het maischen een tweede pan op met het spoelwater en zorg dat dit verwarmd wordt tot 80 graden Celsius. Dit spoelwater ga je zo gebruiken in stap 4.

Het maischen bij ons

Stap 2 is één en al temperaturen en dat in de gaten houden. Met maischen zorg je ervoor dat het zetmeel uit de mout wordt omgezet naar vergistbare suikers. Je bent hier zo’n 90 minuten mee bezig. Wij vonden het in eerste instantie lastiger dan we hadden gedacht. Het duurt namelijk even en je moet er bij blijven staan om er voor te zorgen dat het water nog op de goede temperatuur is en blijft.

Stap 3, filteren

Na het maischen ga je filteren. Dit proces is nodig om de waterige oplossing vol met suikers en afgebroken eiwitten (dit heet wort) te scheiden van de moutresten (dit heet bostel). Het bostel bevat kafdelen, kiemen en andere stoffen die niet door enzymen worden afgebroken.

Het is belangrijk zo helder mogelijk wort over te houden. Gebruik hiervoor dus een goed vergiet, waaromheen je wellicht een waszak kunt spannen als extra filter. Plaats het vergiet boven de tweede pan (waar je net water tot 80 graden hebt laten opwarmen) en giet voorzichtig je beslag vanuit de maisch pan door het vergiet.

Stap 4, Spoelen

Na het filteren dien je te spoelen. Strijk met je roerstok het bostel glad zodat het goed verdeeld is over je zeef of vergiet. Spoel nu met een pan of snelkoker het benodigde spoelwater, door dit langzaam over je bostel heen te gieten. Zorg er voor dat dit spoelwater een temperatuur heeft van 80 graden. Als het bostel voldoende uitgelekt is kan je je bostel laten afkoelen en weggooien.

En spoelen maar!

Het spoelen wil je doen net voordat je klaar bent met filteren zodat je voorkomt dat er zuurstof bij je bostel komt. Dit wil je zeker voorkomen! Zorg er voor dat er geen bostel (moutresten en dergelijke) in het wort valt! Bij ons gebeurde dit helaas wel en toen moesten we helaas helemaal opnieuw beginnen met het filteren.

Stap 5, koken

Zorg ervoor dat het wort zachtjes en rollend kookt (anders verdampt het teveel). Als het wort eenmaal kookt, voeg je de hop toe. In totaal kook je de wort met de hop zo’n 75 minuten. Tijdens het koken leg je de deksel schuin op de pan, zodat ongewenste vluchtige stoffen kunnen verdampen. In de laatste 5 minuten van het kookproces voeg je, afhankelijk van het recept, suiker of andere kruiden toe.

Na het koken verwijder je de eiwitvlokken en de hop door het wort weer opnieuw te filteren. Gebruik hiervoor de schoongespoelde zeef (en waszak).

We gaan koken!

Het koken zorgt ervoor dat alfazuren, smaak en aroma aan de hop onttrokken worden en deze geven straks die specifieke bitterheid en smaak aan je bier. Het koken ging heel soepel bij ons. We hadden het wort rollend laten koken en deden de hop erin.

De hop kun je er gewoon inleggen en zal vanzelf uit elkaar vallen. En toen was het 75 minuten wachten! (wel zijn we natuurlijk af en toe in de pan gaan kijken of het nog aan het koken was). Toen het kook gedeelte klaar was moet je de hop er weer uit filteren. Gelukkig ging het allemaal hartstikke goed met de schone theedoeken!

Stap 6, Koelen

Het koelen tijdens het brouwproces Na het koken moet het hete wort gekoeld worden. Vanaf nu is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Zo om te voorkomen dat het besmet wordt met bacteriën en schimmels.

Zo moet je er dus ook voor zorgen dat de wort zo snel mogelijk terug te koelen naar 20 graden.Veel mensen hebben daarvoor een wort koeler. Maar als beginnende brouwer kun je ook prima een gootsteen gevuld met koud water en ijsblokjes gebruiken. Houdt dus de temperatuur goed in de gaten. Het koel proces kan soms wel 15 minuten tot 30 minuten duren.


Koud!

Toen we klaar waren met het koken, mochten we weer wat uitvoeren! We hebben de pan met het wort van het vuur gehaald en meteen in een gootsteen gelegd die al gevuld was met veel ijsklontjes en koud water. Bij ons ging het aardig snel en was het wort binnen 10 minuten weer naar 20 graden.

Stap 7, vergisten

Wort in het gistingsvat

Giet de wort in een schone vergistingsemmer. Meet nu het begin-SG (soortelijk gewicht) door een maatglas te vullen met wort en er een hydrometer in te plaatsen. Het verschil tussen het begin-SG en het eind-SG geeft inzicht in het alcoholpercentage.

Voeg nu het zakje gist toe aan de vergistingsemmer! Roer de gist goed door en sluit dan de emmer goed dicht. Plaats het waterslot voor ¾ gevuld met water in de opening van de deksel. Zorg voor een temperatuur van minimaal 20 graden. Na ongeveer 10 uur komt de hoofdgisting op gang. Het water in het waterslot zou je kunnen zien borrelen, als je helemaal geen activiteit ziet hoeft dit niet te betekenen dat er niks gebeurd.

Na een aantal dagen gaat de hoofdgisting over in de nagisting. Na een week meet je dan het eind-SG door wat bier af te tappen. Als het SG gedurende twee dagen hetzelfde blijft, dan is de vergisting proces geëindigd.

We hebben veel plezier beleefd aan het brouwpakket van Brew Monkey en gaan zeker nog eens wat ingrediënten bestellen om onze brouwtechniek te perfectioneren. In een volgend blog lees je over ons resultaat van deze batch! 

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen