Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ingredienten van bier - gerst, hop, gist, water

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ingrediënten

Water

Het water dat voor bier wordt gebruikt, dient aan vele eisen te voldoen. Aangezien het water zuiver moet zijn, wordt het vaak in de brouwerij zelf nog gezuiverd, gekookt en gecontroleerd. Speciale mineraalwaters worden vaak gebruikt. Grote internationale brouwerijen, produceren bier op meerdere locaties, waardoor er verschillende waters worden gebruikt. De smaak van het onder dezelfde naam verkochte pils kan zo per land verschillen. Om kwaliteitconsistentie te kunnen garanderen worden bij de meeste brouwen van elke water eerst demiwater geproduceerd. Vervolgens worden er mineralen toegevoegd, waardoor er reproduceerbaar gelijk brouwwater voorradig is. 

Graan

De meest voorkomende graansoort die wordt gebruikt voor het maken van bier is gerst. Het bevat veel zetmeel, het heeft een intense smaak. Bovendien is het relatief gemakkelijk te verwerken en is gerstemout goed te filteren. Andere graansoorten zijn bijvoorbeeld rogge, haver, maïs of rijst. Voor witbier wordt tarwe gebruikt. Deze granen worden vaak in combinatie met gerst gebruikt. 

Hop

De hop is een plant uit de hennepfamilie. De botanische naam luidt Humulus Iupulus. Het is één van de snelst groeiende planten met een gemiddelde groeisnelheid van 10 centimer per dag. 

Hop geeft de typisch bittere nasmaak aan bier. Daarnaast zorgt het ook voor een goede schuimkraag en verlengt het de houdbaarheid van het bier. 

Hopextract heeft een rustgevende en slaapverwekkende werking. Lupuline is de werkzame stof in hop. Hieraan wordt soms een oestrogene werking toegeschreven. 
Wil je meer informatie over hop.

Gist

Gisten zijn eencellige schimmels. Ze zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in ethanol en koolzuurgas. Dit zorgt voor de alcoholpercentage en de bubbels die aanwezig zijn in het bier. Deze ontleding of metabolisme is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe conditie is de groei en vermenigvuldiging maximaal. De anaerobe reactie met glucose is:

C6H12O6                          ? 2C2H5OH                    +  2CO2

of 1 molecuul glucose > 2 moleculen ethanol + 2 moleculen koolstofdioxide.