Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierdiner recept | Gerechten combineren met Lowlander bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Recept voor Bierdiner: eten gecombineerd met Lowlander bier

24 augustus 2020 door Redactie Biernet

Een trend mag je het eigenlijk al niet meer noemen; bier heeft blijvende, culinaire meerwaarde op de eettafel. In dit blog serveren we je vier gerechten die uitstekend te combineren zijn met Lowlander bieren.

Gerecht  met zeekraal en garnalen gecombineerd met Lowlander White Ale
Gerecht met kipburgers en naan gecombineerd met Lowlander 0.3% IPA
Gerecht  in tempura beslag gecombineerd met Lowlander Grapefruit Ale

Bier en eten combineren

Bedenk eens wat een brouwer alleen al met de combinatie van de vier basis ingrediënten van bier kan doen; dat levert een interessant en breed spectrum aan smaak, aroma en textuur op! En misschien op tafel in eerste instantie een uitdaging want ja, al die smaken en biertypen… Want waar moet je beginnen?

Laten we beginnen bij de basis: intensiteit, welke medebepaald wordt door alcoholpercentage en koolzuur. Tot hier kun je het vergelijken met wijn: een licht, bloemig witbier bij gevogelte of vis en een vol, donker bier bij chocolade en rood vlees.

Bepaal vervolgens de meest dominante smaak in het bier: is het een bloemige, zachte White Ale? Een Poorter met geroosterde koffietonen en zoetige karamel? Of juist een hoppige, bittere IPA? Deze basissmaak bepaalt je eerste richting aangezien sommige smaken beter met elkaar werken dan anderen; zo versterkt een zoet gerecht een zoet bier, terwijl het zuur en bitter bier juist verzacht.

Nu kun je gaan spelen met smaken; in de bierwereld wordt ABC vaak gebruikt. Door dezelfde smaken naast elkaar te zetten Accentueer je deze smaak. Als bier en eten in elkaars verlengde liggen en elkaar aanvullen maak je een Brug. Het meest verrassend is het om contrasterende smaken te combineren, waardoor je een nieuwe smaakbeleving creëert.

Smaak Navigator

Tot zover de theorie, maar of je nu al weet wat je vanavond op tafel zet…? Om bier en foodpairing niet alleen makkelijker en toegankelijk te maken maar ook spannender heeft Lowlander Botanical Beers een ‘Navigator’ ontwikkeld: een kompas dat je helpt het perfecte gerecht bij ieder Lowlander bier te vinden, maar ook laat zien welk biertype past bij jouw eigen culinaire creaties.

Bier & Spijs navigator van Lowlander Beers

Lowlander gebruikt hiervoor de windrichtingen, want specifieke smaken zijn vaak terug te brengen naar bepaalde werelddelen. Zo is de White Ale, gebrouwen met o.a. vlierbloesem en kamille, een fantastische partner van Scandinavische smaken.

De Indonesian Pale Ale, gebrouwen met korianderzaad en witte thee, heeft natuurlijk een link met Indonesië; zowel qua gebruikte botanicals als passende gerechten. Je kunt het kompas van binnen naar buiten lezen (van Lowlander bier naar gerecht) of van buiten naar binnen (van gerecht / wereldkeuken / hoofdingrediënt naar bier(type)).
Drie gerechten gecombineerd met bier.

Lowlander beer & food pairings

Ter inspiratie delen we graag een aantal recepten met je, zodat je hierna bier en food combineert als een heuse chef of biersommelier. Waarbij we nog wel even de allerbelangrijkste regel willen meegeven: blijf vooral ontdekken en geniet!

Zeekraalsalade met jasmijnrijst, groene asperges, Lowlander White Ale en gamba’s 

Frisse salade met zilte accenten, geaccentueerd door Lowlander White Ale.
Bereidingstijd: 20 minuten

Recept voor gerecht net zeekraal en garnalen gecombineerd met Lowlander White Ale

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de dressing:
- 1 eetl limoensap
- 2 tl rijstazijn
- 1 tl Dijonmosterd
- 2 tl gember, geraspt
- 1 tl palmsuiker
- 1 tl limoenrasp
- 3 eetl neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Verder nodig:
- 8 stuks tijgergarnalen ASC gecertificeerd, met staart
- 2 takjes sereh (citroengras)
- Olie om in te bakken
- Scheutje Lowlander White Ale
- 150 gram jasmijnrijst, ongekookt
- 80 gram zeekraal, kort gekookt (geblancheerd)en koudgespoeld
- 50 gram groene asperges, kort gekookt (geblancheerd) en koudgespoeld
- 50 gram sojabonen, kort gekookt (geblancheerd) en koudgespoeld
- 2 stuks bos-ui, in ringen
- 4 radijsjes, in dunne plakken
- 4 takjes dille, alleen de naaldjes plus extra om te garneren
- 4 partjes limoen

Bereiding:
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en houd warm.
2. Meng voor de dressing alle ingredienten in een kom met een garde.
3. Prik aan elke serehstengel evenveel gamba’s. Bak de spiezen in olie in drie minuten om en
om gaar. Blus af met een scheutje Lowlander White Ale en 1 eetlepel dressing. Breng op
smaak met peper en zout.
4. Maak de salade door de groentes, rijst en dille met de rest van de dressing te mengen en
breng op smaak met peper en zout.
5. Verdeel de salade en de spiezen over twee borden en schep de dressing over de gamba’s.
6. Garneer de salade met de achtergehouden dille en de limoenparten.
7. Serveer met Lowlander White Ale.

Gele curry-kipburgers met naan en verse kruiden 

Fris kruidige, Indiase smaken, geaccentueerd door Lowlander (0.3%) I.P.A.
Bereidingstijd: 30 minuten

Recept voor een gerecht met kipburgers dat wordt gecombineerd met Lowlander 0.3% IPA

Ingrediënten voor 2 personen:

Lees ook

Voor de currypasta:
- 3 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel citroengras, in stukjes
- 1 groene peper, zonder zaadjes
- 1 stuk verse gember, geschild en in stukjes
- 1 eetl garam masala
- ½ tl kurkuma
- ½ limoen, het sap en rasp
- Zout

En verder:
- 250 gram kipgehakt
- ½ courgette, geraspt
- 1 scharrelei
- 3 stuks lente-ui, in ringen
- Olie om in te bakken
- 2 eetl yoghurt
- 1 limoen, in parten
- 1 eetl verse koriander, gehakt
- 2 naanbroden

Bereiding:
- Maak de currypasta door alle ingrediënten fijn te malen in een vijzel. Wanneer je geen vijzel hebt kan dit ook in de keukenmachine. Breng de pasta op smaak met zout.
- Doe het kipgehakt, de courgette, het ei en de lente-ui in een mengkom en voeg de gele currypasta toe. Kneed het geheel goed door en breng op smaak met zout.
-  Maak 10 gelijke balletjes en laat ze rustig in een voorverwarmde koekenpan met olie zakken. Druk ze voorzichtig iets platter met de achterkant van een lepel. Bak de hamburgertjes om en om tot ze goud/bruin, gaar en knapperig zijn.
- Serveer de curry-courgetteburgers met het naanbrood, de yoghurt, limoen en koriander.
- Schenk er Lowlander (0,3%) I.P.A. bij.

Asperge broccoli in kruidentempura met sumakyoghurt dip

Lowlander Grapefruit Pale Ale snijdt met zijn citrussmaken en hoog koolzuurgehalte door de vettige smaken heen.
Bereidingstijd: 20 minuten

Recept voor asperge broccoli tempura gecombineerd met Lowlander Grapefruit Pale Ale

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor het tempura beslag:
- 130 gram bloem
- 200 ml Lowlander grapefruit Pale Ale, ijskoud
- 1 ei
- 1 eetl verse tijm, alleen de blaadjes
- 1 eetl vers gehakte peterselie
- Snuf zout

Voor de sumaksaus:
- 50 ml crème fraîche
- 50 ml yoghurt
- 1 teen knoflook, gehakt
- Sap en rasp van ½ limoen
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl sesamzaad, licht geroosterd
- ½ eetl sumak
- 1 eetl tahin

En verder:
- 1 pakje aspergebroccoli, geblancheerd en koudgespoeld
- 1 zakje panko paneermeel
- Olie om in te frituren

Bereiding:
1. Verwarm olie in een (frituur)-pan tot 170 graden.
2. Doe de bloem in een kom en giet hier al roerend het bier bij zodat er een egale massa ontstaat. Voeg het ei en de kruiden toe en roer goed door. Breng het beslag op smaak met zout en zet even weg in de koelkast.
3. Meng alle ingrediënten voor de sumaksaus in een kom met elkaar en breng op smaak met peper en zout.
4. Dep de aspergebroccoli goed droog. Haal de groenten met een vork door het beslag en vervolgens door de panko. Bak in 2 tot 4 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
5. Serveer de aspergebroccoli met de sumakyoghurt dip
6. Drink er een koud glas Lowlander Grapefruit Pale Ale bij.

Crumble met rood seizoensfruit, room en 5 kruidenpoeder 

Lichte zuren, fris zoet en room zijn mooi in balans met Lowlander 0,3% Organic Blond Ale.
Bereidingstijd: 30 minuten

Recept voor een Crumble die wordt gecombineerd met Lowlander Blonde Ale 0,3%

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de rood fruit compote:
- 250 gram frambozen (houd een paar stuks achter om te garneren)
- 250 gram aardbeien (houd een paar stuks achter om te garneren)
- 1 eetl citroensap
- 2 eetl suiker

Voor de crumble:
- 50 gram bloem
- 30 gram koude roomboter
- 30 gram bruine basterdsuiker
- Snuf zout
- 50 gram gemengde noten, grof gehakt en ongezouten

Voor de room:
- 50 ml slagroom
- 75 ml crème fraîche
- 75 gr mascarpone
- ½ eetl suiker
- 1 tl five spice
Optioneel: Muntblaadjes voor de garnering

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Doe voor de compote alle ingrediënten in een steelpan en laat al roerend op halfhoog vuur gaar worden. Giet de compote over in een kom en laat afkoelen.
3. Meng voor de crumble alle ingrediënten in een kom en wrijf tussen je handen tot een kruimeldeeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover het kruimeldeeg.
4. Bak het geheel in ongeveer 15 minuten gaar en laat vervolgens afkoelen.
5. Klop voor de room alle ingrediënten in een mengkom tot yoghurtdikte.
6. Schep nu om en om de room, crumble en compote in een schaal.
7. Eindig hierbij met de crumble en garneer met het achtergehouden fruit en eventueel wat blaadjes munt.
8. Serveer bij deze crumble Lowlander 0,3% Organic Blond Ale

Note: pas het recept aan door fruit uit het seizoen te kiezen voor de compote. Houdt hierbij rekening met het toevoegen van zoetstof; het ene fruit is zoeter dan het andere.