Foto van het vissoepje met Hollandse garnalen en gerookte zalm.

Vissoepje met Hollandse garnalen en gerookte zalm

Deze combinatie van bier en spijs wordt je aangeboden door René van den Berk. Hij is een duizendpoot en is een docent die rent, fiets, zwemt, kookt en houdt van bier. Belgische bieren, dat is zijn specialiteit!

06 oktober 2018 om 14:09 - Geschreven door: René van den Berk


Vissoepje met Hollandse garnalen en gerookte zalm

De Ingrediënten:

- 200 gram Hollandse garnaaltjes
- 400 gram gerookte zalm
- 400 gram geschraapte worteltjes
- 2 selderiestengels
- 4 kleine sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1 verse limoen (hoeveelheid naar eigen smaak)
- fijn gesneden gember (hoeveelheid naar eigen smaak)
- 70 à 140 gram tomatenpuree
- 1 eetlepel bloem
- een scheut witte wijn
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 1 takje oregano
- 1 schoongemaakt en fijn gesneden rood pepertje
- olijfolie - eenh alve courgette
- 1 deciliter room of crème fraîche
- Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Snij als eerst de gerookte zalm zo fijn mogelijk. Bewaar dit in een aparte schaal.


Hierna snij je grof de ui, de selderijstengels (en een deel van de selderijblaadjes), de wortels, een deel van de gember, de knoflook en de helft van de selderij blaadjes. Bak deze groenten in een ruime pan met wat olijfolie op hoog vuur.

Tussendoor pers je de limoen en bewaar je het sap. Voeg na een paar minuten een paar kopjes visbouillon toe aan de groenten in de pan. Schep de tomatenpuree erbij en laat met de groenten nu verder stoven op een matig vuur, zodat het mengsel niet aanbakt. Voeg af en toe wat kopjes visbouillon toe indien nodig. Niet teveel, want het kan al snel te zout worden.

Ondertussen snij je de courgette in fijne blokjes.

Strooi de bloem over het groentemengsel in de pan en roer je alles om. Dit zal zorgen voor de binding van de soep.

Voorzichtig nu! Giet een flinke scheut witte wijn op het bijna droog gestoofde mengsel en flambeer.

Giet de resterende visbouillon in de soep. Je kan de bouillon vervangen door water en een scheut witte wijn.

Roer dan de soep gronding met een houten lepel (vergeet de bodem niet, anders ontstaan er aanbaksels.

Voeg de verse tijm, de laurier, de rest van de gember en een beetje limoensap toe. Laat de soep hierna een uurtje trekken op laag vuur.

Voeg een klein beetje van de fijn gesneden rode peper toe zonder pitten.

Vissoep van RenéVerhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak de Hollandse garnaaltjes en de gerookte zalm met een teentje knoflook.  Kruid met een beetje zout en voeg tussendoor ook de stukjes courgette toe en laat die even meebakken.

Klop intussen de room half op.

Je bent klaar om te serveren. Schep in elk soepbord een lepel gebakken Hollandse garnaaltjes en de fijn gesneden gerookte zalm met de courgette. Schenk de vissoep rond om de garnaaltjes en de zalm. Werk het bord af met een lepeltje van de half opgeklopte room. Serveer het helemaal af met de oregano en tijm.

Toelichting:

Kleine Hollandse garnaaltjes uit de Noordzee is een eeuwenoud edel product, dat we niet altijd voor lief nemen. Vaak gebruiken wij hem voor de Hollandse garnalen cocktail, terwijl dit overheerlijke product ook zeker goed tot zijn recht komt in combinatie met gerookte zalm in een vissoep.

Dit is een soepje om mee te scoren. Zelfs in de voorjaarsmaanden in combinatie met een licht zacht gezoet en fris Belgisch Champagne Bier.

Combinatie met bier

Mijn advies bij deze soep is een Brut Vintage 2017 van brouwerij Dame Jeanne. Die nu lekker gerijpt heeft en waarbij de vanille tonen lekker tot zijn recht komen.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!