Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Buffen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Buffen

Buffen is een drankspel dat in korte tijd erg populair geworden is. Het wordt gespeeld met een dobbelsteen, een kaartspel en een grote pul.

drankspel buffen kaarten
 • Categorie:

  Kaartspel

 • Min. deelnemers:

  2

 • Max. deelnemers:

  Geen maximum

 • Moeilijkheidsgraad:

  Makkelijk

 • Niveau:

  Ervaren drinkers

 • Tijdsduur:

  30-60 minuten

 • Toegevoegd door:

  JC-Chimaera

Reviews


Review schrijven
Thimo (Gast) 23-10-2019
Leuk spel
8.5
Moeilijkheid
Dronkenschap
Grappig
Speel-plezier

Niet leuk als je moet rijden hahah

  9
  1

  Spelregels van Buffen

  Buffen
  Buffen is een drankspel dat in korte tijd erg populair geworden is. Het wordt gespeeld met een dobbelsteen, een kaartspel en een grote pul. Het vindt zijn oorsprong bij de jaarclub Chimaera van de Groningse studentenvereniging Dizkartes en werd voor het eerst gespeeld op Koninginnedag 2008. De naam verwijst naar de zogeheten 'basishu' de standaardhoeveelheid bier die altijd in het glas te vinden moet zijn.

  De spelregels

  De regels van buffen zijn vrij eenvoudig.

  De opzet

  De Aas, Heer, Vrouw en Boer dienen uit het kaartspel gehaald te worden (evenals de jokers overigens) en in een cirkel te worden neergelegd waarbij de Aas op ieder kwartier van de cirkel dient te liggen. Na iedere Aas legt men een Heer, vervolgens een Vrouw en tenslotte een Boer waarna men weer bij de volgende Aas moet zijn aangekomen.

  In de cirkel staat de pul die te allen tijde op zijn minst gevuld dient te zijn met een hoeveelheid bier van een heel of een half kleintje pils. Deze hoeveelheid wordt door de spelers vooraf bepaald en dient tevens als eenheid gebruikt te worden voor het vullen van het glas later in het spel.

  Naast de pul ligt de stapel kaarten die niet gebruikt zijn voor het maken van het speelveld. Tijdens een beurt gooit men de dobbelsteen. Vervolgens verplaatst men de loper het aantal stappen gelijk aan de ogen van de gegooide worp. Deze stappen dienen kloksgewijs te gaan. De kaart waar men op terechtkomt bepaalt de te nemen actie. Nadat de actie is voltrokken wordt de beurt, eveneens kloksgewijs, doorgegeven.

  Mogelijke acties:

  • Heer: Vul het glas met één eenheid pils.
  • Vrouw: Trek een kaart. Bij zwart (schoppen of klaver) moet de pul door de speler zelf leeggedronken worden. Bij rood (ruiten of harten), een medespeler naar keuze.
  • Boer: Drink de pul in zijn geheel en in één teug leeg.
  • Aas: Adempauze. Profiteer van de rust.


  Einde van het spel
  Het Buffen kent geen duidelijk gemarkeerd einde. Het spel houdt pas op wanneer de spelers, dankzij de grote genuttigde hoeveelheid pils, niet meer in staat zijn verder te spelen. In deze zin kent het spel dus ook geen verliezers maar uitsluitend winnaars. Zo geredeneerd is het natuurlijk een uiterst sociaal spel; "Buffen is een geste."

  Reactie plaatsen

  Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

  Zie meer reacties

  Zie minder reacties

  Bier, bier en nog eens bier!