Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

183ste editie Oktoberfest van start!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

183ste editie Oktoberfest van start!

17 september 2016 om 12:15

Vandaag begint de 183ste versie van het grootste bierfestival ter wereld: Oktoberfest 2016! Miljoenen liters bier, Dirndls en Lederhosen in München!

Oktoberfest 2016 Wiesn

De Wiesn is om 12 uur vanmiddag officieel geopend in de Schottenhamel feesttent. Het Oktoberfest vindt dit jaar plaats van 17 september t/m 3 oktober in München.

Oktoberfest = Wiesn

Oktoberfest vindt plaats op de Theresienwiese (‘Bavariaring München’ op Google Maps), een groot terrein in het centrum van München. In de volksmond wordt het Oktoberfest overigens ‘Wiesn’ genoemd.

Het is letterlijk en figuurlijk het grootste bierfestival ter wereld met zo'n 5,9 miljoen bezoekers in 2015, ongeveer 13.000 man personeel, circa 106.000 zitplaatsen (aan de lange houten tafels) en 14 immens grote biertenten op een totale oppervlakte van ongeveer 420.000 m². Bekijk het Oktoberfest in cijfers in onderstaande afbeelding van Stylight.

Oktoberfest in cijfers

Bier, zweet en tranen

Serveerster tijdens OktoberfestStel je voor: 12 (of meer) bierpullen dragen in een warme en luidruchtige tent vol met dronken mensen. Twaalf uur lang en dat gedurende 16 dagen. Werken tijdens Oktoberfest is horeca voor topsporters. Dit jaar zette Matthias Völkl een nieuw record bierpullen dragen neer: hij droeg er 29. Een bierpul heeft een gemiddeld gewicht van 1,2 (leeg) tot 2 kilo (vol).

Het is niet alleen voor spierbundels: Albert Einstein werkte in 1896 als electricien en tentenbouwer. En vrouwelijke serveersters verdienen - als we de geruchten mogen geloven - tussen de 10k en 15k, dus het is best lucratief zwoegen.

Lees ook

Het bier tijdens Wiesn

Het bier dat wordt gedronken tijdens Oktoberfest is geen gewoon bier. Ten eerste moet het gebrouwen zijn in München en alleen tarwe, hop en water mogen worden gebruikt. Het bier dat je tijdens Oktoberfest kunt verkrijgen komt van 6 brouwerijen uit München, namelijk Hacker-Pschorr, Spaten, Löwenbräu, Paulaner, Augustiner en Hofbräu.

Het alcoholpercentage van het bier ligt hoger (namelijk zo'n 6% ABV) dan een gemiddeld pilsje: 1 liter van het bier staat gelijk aan 8 shotjes. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat er vorig jaar meer dan 7.000 personen naar de ziekenboeg van het Rode Kruis moesten. Ook in de weken na Oktoberfest ondergaan veel bezoekers de gevolgen: dan heerst de zogenaamde ‘Wiesn-grippe’.

Oktoberfest 2016

Vanaf vandaag t/m 3 oktober kun je dit jaar het Oktoberfest bezoeken. Als je gaat, bekijk dan eens dit weetje over hoe je je dient te kleden tijdens Oktoberfest!

Kleding tijdens Oktoberfest