Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

60 hobbybrouwers doen mee met pils brouw wedstrijd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

60 hobbybrouwers doen mee met pils brouw wedstrijd

03 maart 2012 om 12:38

Brand bierbrouwerij en PINT organiseren de eerste Nederlandse pilsbrouwwedstrijd. Wie zal het lekkerste pilsje brouwen?

Brand pilsener
Brand pilsener logo

Een kleine zestig hobbybrouwers durven de uitdaging aan om zelf het lekkerste pils te brouwen. Zij doen mee aan de eerste Nederlandse pilsbrouwwedstrijd die de Brand bierbrouwerij in Wijlre en PINT, de bierconsumenten vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier, gezamenlijk organiseren. Het winnend pilsrecept zal eenmalig door de Brand bierbrouwerij gebrouwen en afgevuld worden. Mitra slijterijen en Jan Linders supermarkten zetten het unieke pils zolang de voorraad strekt exclusief in de schappen.

Pils. Het is zo’n alledaagse drank, dat we bijna zouden vergeten hoe bijzonder een pilsje eigenlijk is. ‘Toch is pils het moeilijkste speciaal bier dat er is’, vindt Jeroen Carol-Visser, voorzitter van PINT. ‘Het is enorm lastig om een mooi helder pils van goede kwaliteit te brouwen.’ Peter van Besouw, directeur van de Brand bierbrouwerij is dat met hem eens. ‘Pils is een heel schoon product. De kleinste afwijkingen vallen onmiddellijk op. Er is veel kennis en vakmanschap nodig om constant dezelfde kwaliteit bier te brouwen. Het kost ons op de brouwerij drie maanden om de ingrediënten te leren kennen, ze perfect op elkaar af te stemmen, zodat elk pilsje dat de brouwerij verlaat exact hetzelfde smaakt. Veel mensen realiseren zich dat niet. Daarom gooi ik mijn ketels open en ben ik zeer benieuwd naar het resultaat.

Lees ook

’Pils brouwen is gecompliceerd, daarom zijn er maar weinig hobbybrouwers die zich aan het brouwen van hun eigen pils wagen. Brand en PINT zijn er echter van overtuigd dat ook een hobbybrouwer een mooi pils kan brouwen. Daarom daagden zij alle hobbybrouwers in Nederland uit om hun eigen, unieke pils te brouwen. Bijna zestig hobbybrouwers uit heel Nederland hebben zich inmiddels voor de pilsbrouwwedstrijd ingeschreven. Van Besouw: ‘Onze verwachtingen zijn overtroffen, Zoveel aanmeldingen hadden wij niet verwacht. De deelnemers zijn twee maanden aan het brouwen.’ 

Eind april moet hun brouwsel ingeleverd worden, waarna het pils door een deskundige jury getest wordt. Op 12 mei – tijdens de Week van het Nederlandse Bier – volgt de finale op de Brand bierbrouwerij in Wijlre.

De opdracht aan de hobbybrouwers luidt als volgt: Brouw een ondervergist, helder, licht gekleurd pils zijn met een alcoholgehalte rond de 4,5-5 procent. De rest mag elke hobbybrouwer vrij invullen.  De deelnemers aan de pilsbrouwwedstrijd komen uit alle windstreken van Nederland. In Limburg worden hobbybrouwers tot aan de finaledag gevolgd door regionale media. De kijkers ervaren op die manier wat er allemaal komt kijken bij het brouwen van een goed glas pils, tegen welke problemen de brouwers aanlopen en hoe die eventueel met hulp van de ervaren brouwmeesters uit Wijlre worden opgelost.

Cookie instellingen