Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

AB InBev krijgt EU-boete vanwege machtsmisbruik

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

AB InBev krijgt EU-boete vanwege machtsmisbruik

14 mei 2019 om 16:58

Bierbrouwerij AB InBev krijgt een boete van 200 miljoen euro vanwege machtsmisbruik. De biergigant heeft de export van goedkoper Jupiler bier vanuit Nederland naar België bewust belemmerd.

Anheuser-Busch InBev logo
Jupiler header
AB InBev tot 2021

Machtspositie van AB InBev

AB InBev, de grootste brouwerij ter wereld, moet een boete betalen van maar liefst 200 miljoen euro. De brouwerij heeft de export van Jupiler bier vanuit Nederland naar België bewust belemmerd. Dit gebeurde van februari 2009 tot oktober 2016. 

Lees ook

AB Inbev heeft zijn dominante marktpositie in België misbruikt door het bewust lastiger te maken voor supermarkten en groothandelaren om Jupiler - dat goedkoper is in Nederland - te exporteren naar België.

Jupiler verpakkingen

AB InBev, dat ook bekend staat om andere biermerken zoals Stella Artois en Corona, heeft ook aanpassingen gedaan aan de verpakkingen van Jupiler. Zo heeft de brouwerij Franstalige informatie op de etiketten verwijderd, zodat het lastiger werd om het bier in België te verkopen.

Het onderzoek van de Europese Commissie werd in 2016 gestart, waarna een beschuldiging van machtsmisbruik volgde in 2017. De strafmaat is gisteren bekendgemaakt.