Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

AB InBev wordt beticht van machtsmisbruik

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

AB InBev wordt beticht van machtsmisbruik

01 december 2017 om 12:29

Het Belgische AB InBev heeft zijn machtspositie op de Belgische markt misbruikt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. De Europese Commissie beticht hen dus van machtsmisbruik.

Leffe bier
Jupiler bier
Leffe Logo

Strategie AB InBev

Het voorlopige oordeel van de Europese Commissie werd woensdag bekendgemaakt. De grootste brouwer ter wereld AB InBev kan nu op de bezwaren ingaan. AB InBev beperkt sinds 2009 de concurrentie door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffe bier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren, aldus de Brusselse toezichthouder.

Man drinkt Jupiler van AB InBev Het bedrijf zou een bewuste strategie voeren om te beletten dat supermarkten en groothandelaren beide merken goedkoper inkopen in Nederland en Frankrijk en vervolgens invoeren in België.

De strategie zou voor Belgische consumenten nadelig hebben kunnen uitpakken, aangezien zij hierdoor meer moeten betalen voor hun favoriete bieren, aldus de EC. 

Lees ook

Procedure

Het zou slechts een procedurele stap zijn van de Europese Commissie in een langlopend onderzoek. De Belgische brouwer zegt constructief mee te werken en het volgen van de Europese regels zeer serieus te nemen.