Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcohol tijdens zwangerschap - ook weinig alcohol geeft schade

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Absoluut geen bier tijdens zwangerschap

21 november 2013 om 15:24

Dat bier drinken tijdens je zwangerschap geen goed idee is, weten de meeste mensen wel. Maar onderzoek heeft nu uitgewezen dat bijna de helft van de zwangere vrouwen in Nederland wel eens alcohol drinkt. Verslavingsinstellingen zijn hier erg van geschrokken en slaan alarm.

Absoluut geen bier tijdens zwangerschap

Foetaal alcoholsyndroom (FAS)

Zelfs het drinken van enkele glazen alcohol kan al schade geven bij het ongeboren kind. De gezondheidsraad heeft dit in 2005 in haar rapport duidelijk gemaakt. Uit onderzoek is nu gebleken dat de helft van de zwangere vrouwen in Nederland wel eens een alcoholisch drankje drinkt. En in het ergste geval kan dit een foetaal alcoholsyndroom veroorzaken. 

Jaarlijks worden naar schatting vijfhonderd kinderen in Nederland met FAS geboren. En dat is onnodig. “FAS is geen toeval, FAS is niet te genezen, maar wel volledig te voorkomen”, aldus een woordvoerder.

Lees ook

Opleiding zwangeren speelt een rol

Bij de start van het onderzoek werd verwacht dat vooral laag opgeleide vrouwen alcohol zouden drinken, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen voor hun kind, En uit het onderzoek blijkt inderdaad dat de opleiding een opvallende rol speelt, maar dan anders dan verwacht. Van de zwangeren die blijven drinken is 33 procent hoogopgeleid. 7 procent van de drinkende vrouwen heeft een lagere opleiding. 

Start informatiecampagne

Het Ministerie van Volksgezondheid wil maatregelen nemen en start een informatiecampagne. Via de verloskundigen-praktijken en consultatiebureaus zal informatie over alcoholgebruik gegeven worden aan zwangere vrouwen.

Ook is afgesproken dat de drankindustrie vanaf 2016 een zwangerschapslogo op de etiketten van alcoholhoudende dranken plaatst.

Bier en borstvoeding

Wanneer je eenmaal bevallen bent, is het drinken van een lekker biertje gelukkig weer mogelijk. Er wordt zelfs beweerd dat bier de melkproductie bevordert. Maar ook hier moet je op bepaalde dingen letten!

Cookie instellingen