Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Verhoogt bier de melkproductie bij borstvoeding?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier verhoogt de melkproductie bij borstvoeding

Wist je dat... Bier bevorderlijk kan zijn voor de productie van borstvoeding? Maar niet zomaar elk bier is hiervoor geschikt!

Bier is goed voor de borstvoeding

Moeders die borstvoeding geven worden soms geadviseerd om een bruin biertje te drinken om de melkproductie op gang te helpen. Maar is dit ook daadwerkelijk waar?

Minnebier, de geschiedenis van bier en borstvoeding

Dat dit advies al eeuwenoud is, blijkt uit het bestaan van het zogenaamde Minnebier.  In de negentiende eeuw werd door verschillende brouwerijen in Nederland dit bier gebrouwen, speciaal voor vrouwen die borstvoeding gaven. De naam van dit bier is afkomstig van de term "min", een vrouw die je kunt inhuren om je kind borstvoeding te geven. Veel rijkere vrouwen in de negentiende eeuw hadden een min omdat het niet chic was om zelf met je kind aan de borst rond te lopen.

Positieve invloeden op borstvoeding

Sommige ingrediënten in bier zijn zeker goed voor vrouwen die borstvoeding geven. Zo bevordert gerst de productie van het hormoon prolactine. Dit hormoon brengt de melkproductie op gang. En hop zorgt voor rust en ontspanning, twee belangrijke voorwaarden voor het geven van borstvoeding. Want hoe meer stress een vrouw ervaart, hoe meer de productie van moedermelk terugloopt.

Lees ook

Alcohol en borstvoeding, gaat dat samen?

Dat je bier moet laten staan als je zwanger bent, is algemeen bekend. Maar ook bij het geven van borstvoeding is het drinken van een biertje niet aan te raden. Want in bier zit natuurlijk alcohol, dat niet alleen slecht is voor je baby, maar ook de melkproductie beperkt.

Alcohol komt terecht in de borstmelk. En ook al drink je een klein beetje, voor je baby die een veel kleiner lijf heeft is elke druppel alcohol teveel. Het duurt een kleine twee uur voordat de alcohol uit de borstvoeding is verdwenen.

Om er zeker van te zijn dat er geen druppel alcohol meer in de borstvoeding aanwezig is, kun je tegenwoordig een handige test kopen: de Milkscreen. Milkscreen is de enige test in de wereld die een 99% zekere uitslag geeft of er alcohol aanwezig is in moedermelk.

Alcoholvrij bier

Wat een heel goede oplossing is, is het drinken van een alcoholvrij biertje. Dit bier bevat dezelfde ingrediënten als regulier bier, maar dan zonder de voor je baby schadelijke alcohol!