Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bavaria mag Bavaria blijven heten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bavaria mag Bavaria blijven heten

08 juli 2009 om 17:04

Het bestaan van 'Bayerisches Bier' als beschermde geografische aanduiding (BGA) betekent niet dat het gebruik van de merknaam Bavaria verboden is. Dat bleek uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg in een zaak rond de Nederlandse bierbrouwer.

Bavaria mag Bavaria blijven heten
Bavaria logo
Bavaria header

Het hoogste Europese rechtscollege verwerpt de claim van de Beierse bierbrouwersbond dat alleen Beiers bier de naam Bavaria kan dragen. Bavaria is de Latijnse en Engelse naam voor Beieren. De brouwersfamilie Swinkels bracht haar bier vanaf 1925 op de markt onder de merknaam Bavaria. Dit om te benadrukken dat ze het bier op de 'Beierse wijze' had gebrouwen.
 
Beierse bierbrouwers hebben geprobeerd Bavaria onder druk te zetten zijn merknaam op te geven. De aanduiding 'Beiers bier' is door de EU wettelijk beschermd. Volgens de Beierse bedrijven zorgt de merknaam Bavaria voor verwarring, en moet het Brabantse bedrijf zijn merknaam veranderen omdat die een inbreuk is op de beschermde, geografische aanduiding.
 
Het Hof stelt in zijn arrest dat de geografische aanduiding inderdaad wettelijk beschermd is, maar dat dat niet betekent dat een bedrijf zijn eveneens wettelijk gedeponeerde merknaam moet opgeven. Alleen als een bedrijf de merknaam te kwader trouw heeft aangenomen, om te profiteren van de beschermde aanduiding, moet de merknaam verdwijnen. Datzelfde geldt als de merknaam tot verwarring leidt bij consumenten.
 
De Beierse brouwers hebben geprobeerd Bavaria in meerdere EU-lidstaten juridisch te bevechten. De Spaanse rechter stelde de Brabantse brouwer in het gelijk. De Italiaanse rechter, waar de Beierse brouwers in 2004 procedures begonnen tegen Bavaria Italia, verwees de zaak door naar het EU-Hof in Luxemburg.
 
Bavaria beargumenteerde eerder dat de aanduiding 'Beiers bier' sowieso een onbekend begrip is. Die lijn heeft het Hof niet gevolgd. Het arrest van vandaag is in grote lijnen conform met een eerder advies van de advocaat-generaal bij het Hof.

Lees ook

De Bayerische Brauerbund toont zich tevreden met het vonnis. 'Dit is een mijlpaal voor de export van Beiers bier', zo reageert brouwersvoorman Michael Weiss. Met dit arrest plaatst het Hof Beiers bier op hetzelfde niveau als andere regionale specialiteiten, zoals Champagne, Parmaham, Neurenbergse braadworsten en Zuid-Tirools spek, aldus Weiss.

Zie ook hier

Cookie instellingen