Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgen mogen meer bier drinken dan wij!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgen mogen meer bier drinken dan wij!

11 juni 2018 om 14:59

Volgens deskundigen in België mag je nog wel wat bier drinken zonder dat het nadelige gezondheidseffecten zou hebben. In Nederland, waar de betutteling hoogtij viert, wordt dat afgeraden. 

Bier en gezondheid

Onderzoek april

In april werd er een onderzoek verspreid waarin ten zeerste werd aanbevolen om nooit meer een biertje te drinken. Ondanks dat er later enige nuance aan de uitkomsten van het onderzoek werd aangebracht is het advies in Nederland om maximaal één alcoholische consumptie per dag te drinken. 

Bier in België

In bierland België mag je gelukkig nog wel bier drinken volgens een advies van de ’Hoge Gezondheidsraad’ daar. Je zou per week maximaal 10 glazen bier van 25cl. mogen consumeren. Het oude advies was echter positiever voor ons bierliefhebbers. Dat stond namelijk op twee tot vier consumpties per dag. 

Bier in België

Stappen om alcoholconsumptie te verminderen

Het Nieuwsblad meldt echter dat ook België stappen gaat ondernemen om het gebruik van alcohol bij onze zuiderburen terug te dringen. Zo is er te lezen dat de Gezondheidsraad stelt dat: "België is een land van tradities waar de consumptie van alcoholhoudende dranken sterk wordt gestimuleerd bij privépersonen of tijdens evenementen voor het grote publiek".

Om dat te veranderen pleit de Gezondheidsraad voor volgende zaken:

Lees ook

- Stel water gratis ter beschikking tijdens maaltijden of bepaalde consumpties in de horeca.

- Voer een totaalverbod in op reclame, promotie en sponsoring verbonden met alcohol, ook tijdens recreatieve of sportieve evenementen.

- Pas de etikettering aan voor alcoholhoudende dranken, met een duidelijke vermelding van het aantal standaardeenheden per verpakking en aanbevelingen in verband met risico voor de gezondheid.

- Voer een gediversifieerd prijsbeleid in, met bijvoorbeeld een verhoging van de taksen en accijnzen.

- Perk de beschikbaarheid en het aanbod in voor dergelijke dranken.

"Die maatregelen zijn zeker innovatief of zelfs ongewoon te noemen voor ons land. Voor een reëel effect op de volksgezondheid moeten ze worden gecombineerd, behouden blijven op lange termijn en zich richten op de volledige bevolking", besluit de Gezondheidsraad.

Cookie instellingen