Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bellen is gevaarlijker dan alcohol in het verkeer

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bellen is gevaarlijker dan alcohol in het verkeer

18 februari 2008 om 13:58

Een verzekeringsbedrijf in Engeland heeft onderzoek laten doen naar de gevaren van alcohol en (handsfree-) bellen in het verkeer. De resultaten zijn verrassend.

Bellen is gevaarlijker dan alcohol in het verkeer

Lees ook

Voor het onderzoek werden een aantal tests uitgevoerd: Tijdens zo'n  test werd het rijgedrag van twintig mannen en vrouwen vergeleken. Het ging om 'gewoon' auto rijden, auto rijden en tegelijkertijd normaal telefoneren, telefoneren met behulp van een headset tijdens het rijden en rijden onder invloed van alcohol.

De resultaten van het onderzoek zijn als volgt: De reactiesnelheid van telefonerende weggebruikers ligt een halve seconde lager als die van bestuurders die zich volledig concentreren op het auto rijden. Bellers leggen het op dit punt in de auto ook af tegen drankrijders, hoewel het verschil iets kleiner is. Bij een gemiddelde snelheid van 70 mijl (112 kilometer) per uur heeft een normale weggebruiker 31 meter nodig om te reageren.

Dronken bestuurders hebben 35 meter nodig en bestuurders met een headset reageren na 39 meter. De bellende automoblist met de gsm in de hand reageert doorgaans pas na 45 meter.

De onderzoekers trekken voorts de opvallende conclusie dat dronken mensen veel minder moeite hebben om hun auto te besturen dan mensen die een gesprek voeren, ongeacht of dat gebeurt via een gsm of met een andere inzittende.

Dus vanaf nu lekker rijden als je gedronken hebt? Nee, zeker niet. Zowel telefoneren als onder invloed van alcohol auto rijden is een stuk gevaarlijker dan 'normaal' autorijden.

Cookie instellingen