Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier als betaalmiddel in Australië

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier als betaalmiddel in Australië

08 september 2015 om 15:30

Stel je voor: een samenleving waar je niet met geld betaalt, maar met drank.

Wie heeft er nou nog papiergeld en munten nodig als je op een warme dag je vermogen ook kan opdrinken?

Bier als betaalmiddel in Australië

The Australian meldt dat inwoners van Perth, de hoofdstad van West-Australië, het liefst betalen met alcoholische dranken in plaats van de gebruikelijke Australische dollar. Dit ontstaat doordat handelaren bang zijn dat de Australische dollar nog minder waard wordt en er altijd wel vraag is naar bier. Drank werd bijvoorbeeld al gebruikt als betaalmiddel voor het aanschaffen van auto’s, keukenkastjes, en zelfs voor diverse diensten. 

Groepen op Facebook Bier als betaalmiddel in Australië

Je mag Facebook bedanken voor deze in drank gedrenkte, ondergrondse economische revolutie. Er zijn momenteel meer dan 400 particuliere bierhandelgroepen op Facebook, waarvan de meeste groepen niet te vinden zijn via Google en waar je een uitnodiging voor nodig hebt om lid te worden.

Een van deze groepen is wel openbaar en tevens de grootste bierruilgroep in Australië. De groep noemt zichzelf ‘The Original Perth Beer Economy’ en telt ruim vijftigduizend leden. Hordes mensen trachten dagelijks lid te worden van de groep. Je wordt echter alleen toegelaten als je door een huidig lid uitgenodigd worden, waarna je toegang krijgt tot het geheime bierhandelarchief op de pagina.

Lees ook

Wat krijg je voor een paar biertjes?

Maar wat kun je allemaal krijgen voor een een paar biertjes of een flesje drank? De eerder genoemde auto had een vraagprijs van maar liefst vijftig kratten Wild Turkey Bourbon. Hoewel het nog onbekend is wat de verkoper van de auto met zoveel drank moet, ligt de verkoopprijs van Wild Turkey Bourbon op 55 Australische dollar per fles. Met zes flessen per doos komt het bedrag op 16.500 Australische dollar (zonder belasting). Misschien dat je, als je een luxe auto met drank betaalt, de grote uitgave wat makkelijker kan verkroppen.

Bier als betaalmiddel een hit

Het handelen met alcohol slaat enorm aan. Het is een hype aan het worden, met steeds meer geheime facebookgroepen in Australische steden als Hobart, Sydney, Melbourne en zelfs in Amerika.

Ruilhandel met alcohol is niet illegaal in Australië, maar je moet er wel gewoon belasting over betalen. Toch zijn er nog geen gevallen dat de Australische overheid ertussen kwam, of dat er op mysterieuze wijze facebookgroepen zijn verdwenen. 

pallets vol bier

Een valuta die ooit alleen werd gebruikt tussen vrienden die iets voor elkaar hadden gedaan, is in het westen van Australië die nu erg belangrijk in de locale handel

Cookie instellingen