Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier voor kankerpatiënten | speciaalbier uit Tsjechië

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier voor kankerpatiënten

17 juli 2018 om 11:30

Een bier gebrouwen speciaal voor borstkankerpatiënten. Dit is wat een Tsjechisch brouwerij heeft gedaan, omdat de smaak van patiënten verandert.
 

mamma beer

Dysgeusie

Dysgeusie is iets wat we niemand toewensen. Het zorgt er namelijk voor dat alles wat je eet of drinkt bitter, metaalachtig of gewoon raar gaat smaken. Dit klinkt op zich niet zo erg, maar stel je eens voor dat je je favoriete eten niet meer lust. Na een tijdje heb je nergens zin meer in en wil je ook niks meer eten.

Dan is er een hoge kans dat je gaat lijden aan ondervoeding. Dit is voor kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan vrij normaal. Dus je leven wordt al bedreigd, maar daarnaast wordt je eetlust ook nog eens verpest. Erg gevaarlijk, dus!

Mamma Help

Mamma Help is een adviesgroep in Tsjechië die zich bezighoudt met patiënten van borstkanker. De CEO van Mamma Help, Jana Drexlerova, heeft zelf ook chemotherapie moeten ondergaan.

Lees ook

Hier werken genezen en getrainde oud-patiënten als therapeuten. Ze bieden gratis advies en psychotherapeutische zorg in een comfortabele en veilige omgeving.

Kankerbier

Het Mamma bier is gemaakt voor vrouwen met dysgeusie. Maar hoe laat je iemand met aangetaste smaakpapillen alsnog smaak proeven? Negen brouwerijen werden hiervoor benaderd, maar alleen Zatec is de uitdaging aangegaan. Het heeft ze een half jaar gekost om het bier goed op smaak te krijgen, maar het is ze gelukt!

Dat het bier alcoholvrij is, is natuurlijk logisch. Kankerpatiënten mogen geen alcohol innemen. Daarnaast zit het bier boordevol kalium en vitamine B, wat erg goed is voor het immuunsysteem. Om de smaak zodanig zoet te maken dat de vrouwen met dysgeusie het bier alsnog lekker vinden, is appelconcentraat toegevoegd. Waarschijnlijk komt dit bier alleen in Tsjechië beschikbaar gesteld.

Zatec bier uit Tsjechie

Cookie instellingen