Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierdrinkers maken bevrijdingsfestivals 5 mei mogelijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierdrinkers maken bevrijdingsfestivals 5 mei mogelijk

04 mei 2011 om 11:24

Morgen is het 5 mei en talloze bevrijdingsfestivals zijn weer gratis toegankelijk. Uit onderzoek is gebleken dat het de bierdrinkers zijn die deze festivals op 5 mei mogelijk maken.

4-5mei

Lees ook

Morgen barst het feest van de vrijheid weer los. Honderdduizenden mensen gaan naar de gratis bevrijdingsfestivals. Grote muzieknamen vliegen per helikopter van festival naar festival. Maar dat ze vanwege 5 mei gratis optreden, is een misverstand. De festivals kosten in totaal bijna 5 miljoen euro, vanwege de torenhoge kosten voor artiesten, beveiliging en het organiseren van inhoudelijke debatten en activiteiten. Dit geld moet ergens vandaan komen en de Provinciale Zeeuwse Courant heeft berekend dat meer dan 2/3 van de inkomsten uit de drankverkoop komt!

Ook de overheid doet een aardige duit in het zakje. Elk festival krijgt subsidie van de eigen gemeente en provincie. Ook ontvangt elk feest nog eens 40.000 euro van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De festivals krijgen samen bijna 2 miljoen subsidie, waarvan 560.000 euro van het Nationaal Comité. Verder heeft elk festival lokale sponsoren en fondsen die financieel of in natura helpen. Maar veel festivals zijn afhankelijk van één heel belangrijke post om de begroting sluitend te krijgen: de bierdrinkende feestgangers. "Het publiek is onze grootste sponsor", zegt Diederik van der Meide van het festival in Groningen. "Het draagt zorg voor meer dan tweederde van onze inkomsten."

Cookie instellingen