Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierfestival Groningen 2012

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierfestival Groningen 2012

24 maart 2012 om 17:55

Vrijdag 13 en zaterdag 14 april vindt voor de 2e keer het Bierfestival Groningen in de Martinikerk plaats.

Zowel Nederlandse als Europese partijen zijn vertegenwoordigd. Er komen ruim 4000 bezoekers en er worden meer dan 125 tapbieren en diverse activiteiten aangeboden. Het festival wordt voor de tweede keer georganiseerd in het belangrijkste stadsicoon van Groningen; de Martinikerk vormt de ideale locatie voor een onvergetelijke dag. De kerk wordt omgetoverd tot een ‘bierdorp’, waarin overal nieuwe en bijzondere smaken te ontdekken zijn.

Naast het proeven van de speciaalbieren worden er informatieve masterclasses georganiseerd. Susanne Hecht, sommelier bij Schneider Weisse, geeft een masterclass over Weisse bieren en de Beierse brouwcultuur. Peter van der Arend (bieroloog) verzorgt tijdens alle sessies proeverijen waarin 6 bieren worden toegelicht en geproefd. Derek Walsh (bierkenner, -brouwer, -schrijver, -keurmeester en -liefhebber) vertelt in een indrukwekkende masterclass over speciaalbiertrends en de ontwikkelingen van Nederlandse brouwers. Dit jaar hebben ook brouwerijen de mogelijkheid gekregen om een masterclass te organiseren. Op zaterdagmiddag organiseert Brouwerij Rodenburg een masterclass waarin zij vertellen over combinaties tussen de bieren die zij ambachtelijk brouwen en verschillende soorten kaas.  

Vroeger waren in Groningen tientallen brouwerijen actief. Het doel van de organisatie van het Bierfestival Groningen is, naast een nationale en internationale netwerkbijeenkomst op het gebied van bier neerzetten, om de bier- en brouwcultuur in de meest bourgondische stad van het noorden te promoten.

Als vervolg op de brouwwedstrijd in 2011, wordt er in 2012 opnieuw een wedstrijd georganiseerd. Amateurbrouwers uit de provincie Groningen zijn uitgenodigd om het beste ‘Groninger Haverbier’ te brouwen. Dit idee is ontstaan doordat ‘Haverbier’ in de middeleeuwen veel gedronken werd in Groningen. Het winnende bier wordt afgevuld op fles en in november 2012 uitgebracht bij alle filialen van de Mitra in Nederland. Alle ingezonden bieren worden gejureerd door onder andere Cor Hooymaayers (commissaris ABT bier van de maand)  en Derek Walsh. Het etiket voor de fles wordt opnieuw ontworpen door Gonda Onnes; zij won vorig jaar de ontwerpwedstrijd voor het beste etiket.

Het weekend van 13 en 14 april staat geheel in het teken van speciaalbieren in de stad Groningen. De brouwerijen, importeurs, kenners, liefhebbers en geïnteresseerden genieten de hele dag van alles rondom de combinatie water, graan, gist en hop. Niet alleen zijn de speciaalbieren onderwerp van het festival, tevens wordt er dit jaar aandacht besteed aan de combinaties tussen bier en spijs, een opkomende trend in de bierwereld. Restaurants uit de provincie Groningen worden uitgedaagd om deel te nemen aan een wedstrijd voor de beste combinatie tussen bier en spijs. Het idee is om een speciaalbier te combineren met een lekker hapje. De wedstrijd wordt gejureerd door onder andere Els Eggens van ‘In de Wildeman’ te Amsterdam en Sander van Werkhoven van Proost Magazine.

“Bierfestival Groningen. Horen, zien, ruiken, proeven en genieten”!

Voor meer informatie en aanmeldingen wordt u verwezen naar www.bierfestivalgroningen.nl.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties