Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierkoeriers leveren te makkelijk aan jongeren

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierkoeriers leveren te makkelijk aan jongeren

07 november 2011 om 11:30

Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat bierkoeriers en biertaxi bedrijven niet naar de leeftijd vragen.

20

Jongeren onder de 16 kunnen gemakkelijk aan bier en sterke drank komen. Het makkelijkst gaat dat via telefoon en via internet bij een bierkoerier. Dit blijkt uit een groot landelijk onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrenzen bij de verkoop van alcoholhoudende dranken dat de Universiteit Twente in opdracht van het Ministerie van VWS heeft uitgevoerd.

Bierkoeriers scoren slechts, slijterijen beter

Een groep 14- en 15-jarigen probeerde voor het onderzoek drank te kopen bij supermarkten, slijterijen, in de horeca, bij cafetaria's, in sportkantines en via thuisbezorgservices. Van de 49 keer dat bij eeen bierkoerier sterke drank werd besteld werd niet één keer gevraagd naar een identiteitsbewijs en werd gewoon geleverd. In sportkantines gaat het niet veel beter, want daar werd in 6 procent van de gevallen om een ID-kaart gevraagd. Sterker nog, in slechts 4 procent van de pogingen kregen de jongeren daadwerkelijk geen bier mee. Bij slijterijen wordt het beste gecontroleerd, daar slaagde 48 procent van de aankooppogingen. De supermarkten komen er ook niet goed vanaf. Maar daar krijgt maar liefst 70% van de kinderen de drank mee.

Lees ook

De controle op de leeftijdsgrens bij aankoop via internet is in de praktijk niet bij wet geregeld. Daarom is het voor jongeren relatief makkelijk om via bijvoorbeeld www.thuisbezorgd.nl sterke drank of bier te bestellen.

Onderzoek verkooppunt identificatie

Volgens Joris van Hoof, onderzoeker bij de Universteit Twente, bevestigt het onderzoek zijn eerdere vermoedens: "Het is nog steeds slecht gesteld met de naleving van de wettelijke leeftijdsgrenzen in Nederland. Verkopers beloven ieder jaar beterschap, maar veel beter gaat het nog niet. Cassières in supermarkten willen het ook vaak niet weigeren." 

Lees hier het hele rapport.

Rapportage van EenVandaag

sitestat

Cookie instellingen