Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Biermerk Wieckse na ruim dertig jaar geschrapt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Biermerk Wieckse na ruim dertig jaar geschrapt

06 april 2022 om 15:34

Biermerk Wieckse dat in 1988 als witbier voor het eerst op de markt kwam is door Heineken geschrapt. Naast het witbier, waren er de afgelopen jaren verschillende varianten op de markt, zoals het rosébier, radlers en alcoholvrije varianten. 

Wieckse van de markt gehaald
Wieckse witte sfeerbeeld met sixpack en glas

Maastrichtse Wyck

Wieckse Witte sixpack en glas De oorsprong van Wieckse ligt in Maastricht bij stadsbrouwerij De Ridder, sinds 1857 gelegen aan de Maas in het stadsdeel Wyck, op z'n Limburgs uitgesproken als Wieck. Het is deze hippe wijk, rijk aan terrassen en eigentijdse winkels, waar Wieckse haar naam aan te danken heeft.

In 1982 werd de brouwerij overgenomen door (Freddy) Heineken en onder die leiding zag het Wieckse Witte bier het levenslicht. Brouwmeester Wim van Wijk hield in 1988 de allereerste Wieckse Witte tegen het zonlicht. Hij zag een fris, fruitig en zacht witbier dat, anders dan pils, troebel was. Dit komt doordat Wieckse een bovengistend, ongefilterd bier is.

Lees ook

Wieckse werd voor het eerst geschonken in Café de Engel onder de naam Engeltjesbier. Na een succesvolle proef bij Café de Engel werd Wieckse landelijk geïntroduceerd. Als eerbetoon aan Café de Engel vond je prominent in het Wieckse logo nog steeds een engel.

Verschillende Wieckse varianten

Wieckse logo Naast Wieckse Witte zijn er in de jaren die volgden nog meerdere varianten gelanceerd, zoals Wieckse Radler, Wieckse Rosé en Wieckse Witte 0.0. Wieckse had een passie voor haar leefomgeving en wilde bijdragen aan een beter milieu. De zon stond al jaren centraal in het hart van het Wieckse merk en daarom werd het zonnigste witbier van Nederland al jaren gebrouwen op zonne-energie.

Einde voor Wieckse Witte

In september 2021 is besloten om afscheid te nemen van het biermerk Wieckse. De laatste Wieckse bieren die nog te koop waren tot september 2021 waren Wieckse Witte, Wieckse Rosé en Wieckse Witte 0.0%.

Heineken geeft aan: "We investeren in merken die renderen. Helaas hebben we de vraag naar de Wit- en Rosebieren van Wieckse de laatste jaren zien afnemen en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Dit heeft ons doen besluiten om het Wieckse merk vanaf september helaas niet meer aan te bieden, zowel voor de horeca als voor de supermarkten. Tegelijkertijd merken we dat de vraag naar de Belgische abdijbieren van Affligem is toegenomen de laatste jaren. Affligem Belgisch Wit heeft in 2020 zilver gekregen op de prestigieuze ‘European Beer Awards’. Vanaf juni is er ook een alcoholvrije witbier variant van Affligem beschikbaar. Wij zien Affligem dan ook als een mooi alternatief voor Wieckse."

Cookie instellingen