Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Boete voor bier kartel bijna 274 miljoen euro

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Boete voor bier kartel bijna 274 miljoen euro

18 april 2007 om 12:35

Bierbrouwer Heineken heeft een boete gekregen van 219 miljoen euro van de Europese Commissie voor verboden prijsafspraken. De totale boete voor het kartel van Heineken, Grolsch en Bavaria komt op bijna 274 miljoen euro.

Boete voor bier kartel bijna 274 miljoen euro
Heineken Logo
Heineken Pilsener flesje

Dat heeft de Europese Commissie in Brussel woensdag besloten op voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).

De boete voor Heineken komt op 219 miljoen, voor Grolsch op bijna 32 miljoen, en Bavaria moet bijna 23 miljoen euro betalen. De boete voor Heineken is hoger, omdat het het grootste marktaandeel in Nederland heeft.

Het Belgisch-Braziliaanse Inbev (onder meer Jupiler, Stella Artois en Hertog Jan) krijgt een beoogde boete van 84 miljoen euro kwijtgescholden omdat het zo goed meewerkte met de onderzoekers van Kroes.

De bedrijven hebben volgens Kroes minstens tussen 1996 en 1999 de markt verdeeld en de prijzen kunstmatig hoog gehouden in Nederland. De commissaris sprak over een 'hardcore-kartel', wegens de lange duur en ernst van de illegale samenwerking.

"Ik ben erg teleurgesteld dat hoge functionarissen van de bedrijven deelnamen, ondanks dat ze wisten dat het illegaal was. Ze probeerden hun sporen te wissen door gebruik te maken van codenamen".

Al in 2000 deden onderzoekers de eerste invallen bij de bierbrouwers. In 2005 liet Kroes weten dat ze bewijzen had waaruit de onderlinge prijsafspraken in het bierkartel blijken.

De vier bedrijven hebben de beschuldigingen altijd hard ontkend. Bavaria kondigde dinsdag al aan naar de rechter te stappen om in beroep te gaan tegen het besluit van de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Ook Grolsch is van plan hoger beroep aan te tekenen.

Kroes is dit jaar erg actief in het geven van boetes aan kartels. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar heeft ze meer dan 2 miljard euro aan boetes opgelegd, een absoluut record.

In februari beboette Kroes een liftkartel voor totaal 992 miljoen euro, de hoogste ooit in de EU. Het vorige record stond 1,7 miljard euro voor heel 2006. Het geld gaat via de EU-landen terug naar de belastingbetalers in de Europese Unie.

Kroes zei onlangs dat ze hoopt dit jaar in totaal negen of tien kartels op te rollen en te beboeten. Met het bierkartel erbij zit Kroes voor dit jaar nu op een score van drie.

Lees ook