Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bols komt met een biertje | Kopstoot | Speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bols komt met een biertje

09 oktober 2018 om 14:19

Tijdens het evenement 'Bols komt met een biertje' kwamen 100 bierkenners verschillende speciaalbieren met genever proeven, op zoek naar de ultieme kopstoot.

bols komt met een biertje

Voor elk biertje bestaat een genevervriend

Honderd bierkenners hadden het er gisteren maar moeilijk mee. Zij kozen de ultieme kopstoot (oftewel de klassieke combinatie: een biertje met een borreltje) uit ruim 1.100 Nederlandse bieren en 4 geneversoorten.

Bier en genever komen immers samen beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden gecreëerd; een echte 1+1=3. Dit alles vond plaats op het meest volledige bier genever pairing-event ooit, georganiseerd door BOLS in museum ’t Kromhout te Amsterdam. De winnende combinatie is Zeer Oude Genever met Weizenbier. Bierkenners bols komt met een biertje

Onderzoek & uitslag

Bols, het oudste gedistilleerd merk ter wereld, organiseerde de meest volledige kopstoot-test die ooit in Nederland georganiseerd is om te onderzoeken welk bier het best bij welk soort genever past.

Wat blijkt; Bols komt inderdaad met een biertje: elk van de biersoorten vormde een lekker stel met één van de vier voorradige geneversoorten; Jonge Graangenever, Zeer Oude Genever en de 2 & 6 jaar gerijpte Genever (Corenwyn).

De combinatie van ‘Weizen’ en de ‘Bols Zeer Oude Genever’ (placeholders) is als grote winnaar naar voren gekomen. Behalve Weizen en Zeer Oude Genever, bleken ook bockbier met 6 jaar oude Bols Corenwyn en het klassieke jonkie met een frisse pilsener geliefde combinaties bij de kenners.

De manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd was d.m.v. proefkaarten. De 100 bierkenners kregen allemaal een proefkaart waarop zij konden noteren welke genever pairing zij hadden geproefd. Aan het einde van het evenement kregen zij de mogelijkheid om de meest geliefde pairings in de resultatenbak te gooien. Proefkaart Bier met geneverpairing

Smaakcombinaties

Zowel in de productie als in de smaak hebben bier en genever veel overeenkomsten. Beide hebben graan als belangrijkste basis-ingrediënt en gebruiken kruiden als hop voor de smaak.

Lees ook

Omdat veel ingrediënten hetzelfde zijn, worden bier en genever al sinds de 17e eeuw vaak naast elkaar gebrouwen. Door het samen te drinken komen de ingrediënten beter tot hun recht dan alleen en nieuwe smaken worden zelfs gecreëerd.

Bijvoorbeeld door overeenkomsten te zoeken in smaak:

- Zo gaan Jonge Graangenever en pils goed samen vanwege de lichte, frisse smaak met een hint van citrus.

- Het moutige van de Zeer Oude Graangenever brengt op zijn beurt een subtiele banaansmaak naar boven in het Weizenbier.

- Een kruidige Corenwyn 2 jaar heeft een goede vriend in een zoeter blond biertje.

- En de meest complexe genever, de fluweelzachte Corenwyn 6 jaar, gaat met zijn hints van vanille prachtig samen met bockbier, waarbij als een vloeibaar dessert de chocolade-tonen goed te proeven zijn. Hier is 1 plus 1 echt 3.

Meester distillateur van Lucas Bols Piet van Leijenhorst: "Het unieke Lucas Bols moutdistillaat en kruidenbuiltje van onze genevers in combinatie met de verschillende bieren versterken elkaar en brengen nieuwe smaaksensaties tot leven. De testers moesten de balans zoeken in de pairing en zichzelf uitdagen om contrasterende smaken te zoeken die elkaar kunnen complimenteren".

Het Kopstootje

Bier en genever zijn van oudsher samen aan de boemel, maar pas sinds halverwege vorige eeuw wordt het ‘een kopstootje’ genoemd. Volgens historisch onderzoeker Ton Vermeulen gebruikten zeevaarders de term ‘kopstoot’ als eerbetoon aan de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren.

Hij gaf met zijn linker een uppercut en dan met zijn rechter een stoot op de kaak: oftewel een dubbele kopstoot. Een andere betekenis van het ‘kopstootje’ is het stoten van je hoofd tegen het bierglas, als je op traditionele wijze voorover buigt om de kop van het geneverglas af te slurpen. Dit deed men om geen druppel te morsen, want de Nederlander wilde immers zoveel mogelijk waar voor zijn geld. bier en genever bols komt met een biertje

Cookie instellingen