Weizen bier is een Duits, bovengistend tarwebier. Een Hefe Weizen is een ander type bier dan een witbier, het wordt namelijk volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.
Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. Weiß betekent wit en Weizen betekent tarwe. Maar dit wil niet zeggen dat Weißbier, tarwebier is. Er komen namelijk ook donkere versies voor met de naam weiß. Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, maar sommige bieren krijgen een ondergist mee wanneer ze worden gebotteld. Voor Weizen wordt gemoute tarwe gebruikt.
Weizen moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een extra volle schuimlaag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Een Weizen wordt in tegenstelling tot witbier volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. Ben je benieuwd naar alle verschillen tussen Weizen en witbier?
Schenk het bier langzaam in, tussendoor ‘’walsen’’ met een voorzichtige polsbeweging. Door dit te doen komt het gist los uit de fles. Dit kun je dan uitschenken, waardoor er een romige schuimkraag hoog boven de rand van het glas uitkomt. Deze robot laat even zien hoe je de Weizen fles kunt walsen.
Het Zuid-Duitse Weizenbier kan worden onderverdeeld in:
Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld Paulaner Hefe-Weissbier, Franziskaner Hefe-Weissbier en Weihenstephaner.
Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
Kristallweizen: blond, gefilterd.
Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker).