Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weizen | Weissbier of Hefeweizen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weizen bier

Weizen bier is een Duits, bovengistend tarwebier. Een Hefe Weizen is een ander type bier dan een witbier, het wordt namelijk volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

Drie weizen bieren
Maximus Dakhaas Witzen
jopen wheat impact

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits tarwebier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. Weiß betekent wit en Weizen betekent tarwe. Maar dat wil niet zeggen dat Weißbier altijd licht van kleur is. Er komen namelijk ook donkere versies voor met de naam weiß (Dunkelweisse). Dat zit als volgt:

De term 'Weissbier' zei oorspronkelijk (begin 16e eeuw) niets over het type graan dat werd gebruikt, maar diende alleen om de kleur van het bier aan te geven. Het 'Weissbier' onderscheidde zich van het zogenaamde bruine, rode of zwarte bier. Die donkere bieren werden vroeger uitsluitend met gerst gebrouwen en voor het 'Weissbier' werd zowel gerst- als tarwemout gebruikt. Later kwamen er ook lichte bieren die uitsluitend met gerst werden gebrouwen (o.a. door de opkomst van de Pilsener-brouwmethode) en daarom werd een nieuwe differentiatie noodzakelijk. De term "Weissbier" was dus gereserveerd voor tarwebieren - ongeacht hun kleur - gerstebieren werden verdeeld in lichte en donkere bieren.

Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, maar sommige bieren krijgen een ondergist mee wanneer ze worden gebotteld. Voor Weizen wordt gemoute tarwe gebruikt. 

Weizen moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een extra volle schuimlaag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Een Weizen wordt in tegenstelling tot witbier volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

Weizen inschenken

Schenk het bier langzaam in, tussendoor ‘’walsen’’ met een voorzichtige polsbeweging. Door dit te doen komt het gist los uit de fles. Dit kun je dan uitschenken, waardoor er een romige schuimkraag hoog boven de rand van het glas uitkomt. Deze robot laat even zien hoe je de Weizen fles kunt walsen.

Veschillende Weizen bieren

Het Zuid-Duitse Weizenbier kan worden onderverdeeld in:

Hefeweizen: blond- tot amberkleurig, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld Paulaner Hefe-Weissbier, Franziskaner Hefe-Weissbier en Weihenstephaner.
Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
Kristallweizen: blond, gefilterd.
Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Aventinus (donker).
Hopfenweisse: Extra gehopt weizenbier, bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond).

Het van oorsprong Beierse Weizenbier mag niet worden verward met witbier of met de andere Duitse bierstijl: Berliner Weisse. Ben je benieuwd naar de Weizen en witbier verschillen

Cookie instellingen