Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Weizen | Weissbier of Hefeweizen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Weizen

Weizen bier is een Duits, bovengistend tarwebier. Een Hefe Weizen is een ander type bier dan een witbier, het wordt namelijk volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

Grolsch Weizen IPA
Dukes Weizen Fles
Spinoza Weizen van Berging Brouwerij

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. Weiß betekent wit en Weizen betekent tarwe. Maar dit wil niet zeggen dat Weißbier, tarwebier is. Er komen namelijk ook donkere versies voor met de naam weiß. Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, maar sommige bieren krijgen een ondergist mee wanneer ze worden gebotteld. Voor Weizen wordt gemoute tarwe gebruikt. 

Weizen moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een extra volle schuimlaag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Een Weizen wordt in tegenstelling tot witbier volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. Ben je benieuwd naar alle verschillen tussen Weizen en witbier

Weizen inschenken

Schenk het bier langzaam in, tussendoor ‘’walsen’’ met een voorzichtige polsbeweging. Door dit te doen komt het gist los uit de fles. Dit kun je dan uitschenken, waardoor er een romige schuimkraag hoog boven de rand van het glas uitkomt. Deze robot laat even zien hoe je de Weizen fles kunt walsen.

Veschillende Weizen bieren

Het Zuid-Duitse Weizenbier kan worden onderverdeeld in:

Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld Paulaner Hefe-Weissbier, Franziskaner Hefe-Weissbier en Weihenstephaner.
Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
Kristallweizen: blond, gefilterd.
Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker).

Ben je op zoek naar Weizen bier?

Weizen producten

  • Wieckse Bierglas

    Wieckse bierglazen

    Prijs €15,95

  • Weihenstephaner glas

    Weihenstephan bierglas

    Prijs €6,50

Weizen aanbiedingen

5 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Erik Hasaers (gast) op 02-07-2019 om 15:34:05

In Oostenrijk zijn er ook verschillende Weizen bieren, allemaal lekker... o.a. Edelweis dat niet in de lijst staat.

Olav (gast) op 22-06-2017 om 12:09:02

Wat maakt dat weizenbier zoveel duurder is dan een "gewoon" pilsje

Fred Kempe (gast) op 02-09-2015 om 18:53:56

Ik heb het Hefeweissbier Dunkel voor het eerst in 1989 in Zuid Duitsland gedronken en vond het erg lekker. Tegenwoordig kun je het bij de betere slijterijen ook kopen. Het wordt verkocht in flessen van 0,5 L en ook de bierglazen van 0,5 L zijn daar verkrijgbaar. Weihenstephaner (is de oudste brouwerij van de wereld) Franziskaner en Paulaner zijn voor mij de beste merken op het gebied van Hefeweissbier.

Herp (gast) op 24-06-2015 om 18:32:29

@Robert: http://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/weizen-en-witbier

Robert (gast) op 20-06-2015 om 03:48:47

Wat is nou verschil tussen witbier en weissen bier?

Zie meer reacties

Zie minder reacties