Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwen Grolsch bier geeft minste CO2 uitstoot

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwen Grolsch bier geeft minste CO2 uitstoot

25 augustus 2011 om 11:54

Onderzoeksbureau Rankabrand heeft tien biermerken gerangschikt op milieuvriendelijkheid. Grolsch, Gulpener en Bavaria staan in de top-3.

Rankabrand.nl
Grolsch Premium Pilsener
Grolsch Premium Pilsener

Van de 10 populairste biermerken van Nederland, brouwt Grolsch het meest milieuvriendelijke bier. Daarna volgen respectievelijk Gulpener en Bavaria. Verder valt op dat de biersector transparant is over duurzaam ondernemen en daarin ook flinke stappen maakt.

Alle 10 biermerken die het onderzoeksbureau Rankabrand.nl heeft onderzocht, publiceren jaarlijks een duurzaamheidsverslag op hun websites. Al deze verslagen zijn door het bureau bekeken en geanalyseerd en uit deze analyse is een top-10 opgesteld, zie onderaan dit bericht. Hieronder staat staan de belangrijkste punten uit onderzoek.

Lees ook

De verslagen zijn helder en specifiek (zo was het rapport van Bavaria werkelijk een plezier om te lezen!) en rapporteren forse verbeteringen. Zo verminderde Grolsch de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje met bijna 30% in de afgelopen twee jaar. Voor Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan is het gemiddeld waterverbruik per biertje in de afgelopen twee jaar met bijna 20% verminderd.

Toch nog verbeterpunten

Ondanks dit optimisme, zijn er ook verbeterpunten. In de sector ontbreken duidelijke doelstellingen voor het verminderen van de absolute uitstoot van broeikasgassen. Ook laten de meeste brouwerijen geen concreet beleid en resultaten zien op het gebied van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen – met Gulpener en Grolsch als enige uitzondering.  Hierdoor verdient de sector nog geen volledig groene stempel.

Heineken blijft achter

Heineken, met onder zijn hoede ook de merken Amstel en Brand, heeft duidelijke ambities om het energie- en waterverbruik terug de dringen, en is daarin ook redelijk succesvol. Maar op geen enkel onderdeel is de marktleider de beste. Hierdoor vallen Heineken, Amstel en Brand bier buiten de top van duurzame biertjes.

Biertip van de week

Welk bier wel drinken? Onze top 3: Grolsch, Gulpener en Bavaria. Bij het maken van een Grolsch biertje is de uitstoot van CO2 het kleinst. Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk geteelde granen die uit de directe omgeving van de Limburgse brouwerij komen. Nummer 3 op de ranglijst, Bavaria, is het zuinigst met water. Hopelijk laat de zon zich na deze herfstige zomer nog even zien. Daar past een duurzaam biertje bij!
 

milieuvriendelijkheid bier

Cookie instellingen