Jan Albers brouwer op cruiseship

Brouwen op een cruiseschip

Een drijvende brouwerij: Jan Albers uit Duitsland brouwt op een cruiseship in de Middelandse Zee. Je vraagt je af: hoe doet hij dat en heeft het brouwsel een bijzondere zoutsmaak?

20 december 2017 om 10:14


Brouwmeester op zee

Bier brouwen wanneer anderen op vakantie zijn, de Duitser Jan Albers is brouwmeester en oefent zijn beroep uit op een zeer bijzondere en ongewone plek, een cruiseschip van de Duitse rederij AIDA. Het schip vaart op de Middellandse zee en doet Italiaanse, Franse en Spaanse havens aan. 

Hoe brouwt hij?

Aan boord is een brouwruimte die negen hectoliter bier kan produceren en eigenlijk loopt het systeem op het schip hetzelfde als op het land. Maar op het schip zijn toch wel een paar bijzonderheden. Jan brouwt zijn bier bijvoorbeeld alleen op dagen dat het schip is aangemeerd. Op zee is er te veel beweging en onstuimigheid om het brouwproces zonder morsen te laten verlopen.

Een andere bijzonderheid is dat er alleen wordt gebrouwen met zeewater. Maar het bier gemaakt van het zeewater smaakt niet veel zouter dan bier gemaakt met normaal water. Het schip heeft een filter waardoor het zeewater ook als drinkwater gebruikt wordt, hetzelfde water wordt door de brouwer gebruikt om het bier te maken. Hij maakt verschillende bieren op het schip van donker tot licht, maar als Noord-Duitser maakt hij het liefste pils.

Wat doet Jan nog meer?

Maar als het schip niet aan wal ligt heeft Jan nog geen vrije dag. Hij geeft dan lezingen over het brouwen of maakt de brouwketels schoon.

Het bier afvullen in flessen gebeurt trouwens niet, het bier wordt direct in een vat afgevuld en gasten kunnen kleine vaten bestellen voor hun tafel of hun bier direct laten tappen uit een vat. 

Cruiseschip op zee van AIDA cruises

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.