Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwers uit Leeuwarden brouwen Grutte Pier Tripel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwers uit Leeuwarden brouwen Grutte Pier Tripel

02 oktober 2014 om 11:48

De Grutte Pier Tripel is het nieuwe bier van de De Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden. De Grutte Pier Tripel is een aangenaam 3 granen tripel.

Grutte Pier

De Grutte Pier Tripel

Op 19 september hebben Michelle Beerstra, Menno Feenstra en Frans Filius van de Grutte Pier Brouwerij hun eerste bier gebrouwen. De Grutte Pier Tripel is een aangenaam 3 granen tripel die vernoemd is naar de vrijheidsstrijder en volksheld Pier Gerlofs Donia.

Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. De moutigheid van het bier staat voor de tijd dat Grutte Pier nog een boer uit Kimswerd was. De zoetige bitterheid staat voor de wraak op de Hollanders die zijn vrouw vermoordden.

Samenwerking leidt tot nieuwe brouwerij

Grutte Pier brouwern Frans Filius, hobbybrouwer en Menno Feenstra en Michelle Beerstra van Speciaalbier Café de Markies, hebben de handen ineen geslagen om een bier te ontwikkelen voor cafés, horeca en slijters in en rondom Leeuwarden.

Ongeveer een jaar geleden bedacht Frans Filius het recept. Na enkele brouwsels is het recept zo aangepast dat er een bier uitgekomen is, waar ze trots op zijn. Het bier is krachtig en vol van smaak, heeft een fruitig aroma en een moutige smaak met een zoetige bitterheid in de afdronk.

Lees ook

Menno en Michelle zijn nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van dit mooie recept. Als eigenaren van Speciaalbier Café de Markies weten zij wat speciaalbier liefhebbers lekker vinden.

De Grutte Pier Tripel zal als eerste in Speciaalbier Café de Markies beschikbaar zijn tijdens het lanceringsfeest op 15 november. Maar de hele stad mag mee genieten, iedereen is welkom op dit feest en daarna zal het ook in andere horecagelegenheden en slijterijen te koop zijn.

Vrijdag 19 september is het bier gebrouwen bij een nieuwe brouwerij in Aldtsjerk de “Admiraals Bierbrouwerij”. Als eerste mochten zij als huurbrouwers de splinternieuwe brouwketels gebruiken. Aan het einde van deze brouwdag is het bier nog niet klaar. Het bier is nu aan het vergisten en zal daarna nog ongeveer 2 maanden moeten rijpen.

Ontwerp van het etiket

Op het etiket staat het gezicht van Grutte Pier. Links de vriendelijke boer en rechts de stoere vrijheidsstrijder. Het ontwerp is gemaakt door de Friese illustrator Wytse Sterk. Wytse ontwerpt posters, logo’s, zeefdrukken en artprints.

Meer informatie

Op de website www.gruttepierbrouwerij.nl staat alles over de Grutte Pier Tripel. Informatie over het lanceringsfeest maar ook informatie voor horeca en slijterijen. Zij kunnen zich aanmelden zodat ook zij het bier kunnen gaan verkopen.

Cookie instellingen