Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

CDA eist onderzoek prijsverhoging bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

CDA eist onderzoek prijsverhoging bier

16 januari 2008 om 12:30

Het CDA wil dat de kartelwaakhond NMa met spoed een onderzoek uitvoert naar eventuele prijsafspraken tussen bierbrouwerijen. Wij kijken er vreemd van op dat alle brouwers vrijwel tegelijkertijd eenzelfde prijsverhoging van 5 procent aankondigen.

CDA eist onderzoek prijsverhoging bier

Lees ook

"Wij kijken er vreemd van op dat alle brouwers vrijwel tegelijkertijd eenzelfde prijsverhoging van 5 procent aankondigen. Dat maakt ons achterdochtig of er niet verboden prijsafspraken zijn gemaakt", aldus Kamerlid Jos Hessels (CDA).

Samen met fractiegenoot Jan ten Hoopen drong hij gistermiddag bij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken aan op een onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). "Wij willen dat de NMa bekijkt of de prijsstijging in verhouding staat met de kostenstijgingen voor de brouwers. En of er sprake is van onderlinge prijsafspraken." De Kamerleden willen dat het onderzoek voor carnavalszondag 3 februari is afgerond. "Een pilsje wordt tijdens carnaval 10 cent duurder. Alleen Gulpener heeft het fatsoen om de verhoging pas na carnaval door te voeren."

Koninklijke Horeca Nederland heeft woedend gereageerd op de aankondiging van de brouwers. Jules Stijnen van de brancheorganisatie: "De horeca voelt zich genaaid door deze verhoging." Volgens hem kunnen horeca-uitbaters de prijs niet verhogen zonder het schaamrood op de kaken.

De brouwers zeggen niet anders te kunnen. "De kosten stijgen al meer dan een jaar. Door de mislukte oogst in Tsjechië is hop, een grondstof voor bier, al twaalf keer over de kop gegaan", zegt directeur Harry Meens van de Alfa brouwerij.

Cookie instellingen