Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Koninck brengt bier met wilde gist uit: Wild Jo

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Koninck brengt bier met wilde gist uit: Wild Jo

09 juni 2015 om 15:00

Carte blanche. Dat is wat de brouwers van Stadsbrouwerij De Koninck kregen. En dus begonnen ze out of the blue te experimenteren.

Het eerste resultaat daarvan is ‘Wild Jo’, een hedendaags stadsbier hergist met een wilde gist. Belgian Wild Ale wordt hij ook wel genoemd.

De Koninck brengt bier met wilde gist uit: WILD JO

Wild Jo is een speciaalbier van hoge gisting. De wilde Brett- gisten zorgen ervoor dat het er onstuimig aan toegaat in het flesje. Pure rock ‘n’ roll, maar dan in een flesje. Vanaf 4 juni 2015 is Wild Jo in Nederland te proeven in enkele geselecteerde cafés. Hou zeker de brouwers van De Koninck in de gaten want ze hebben nog meer in petto. De volgende maanden zullen ze nog een aantal proefbrouwsels maken. 

Onstuimige nacht

Wild Jo zag het levenslicht na een onstuimige nacht in Stadsbrouwerij De Koninck. Daar wordt al sinds 1833 gebrouwen met vakmanschap en passie. Brouwmeester Dennis de Potter staat al langer dan 20 jaar met heel veel goesting aan zijn brouwketel. Hij koos voor dryhopping met twee hopvariëteiten en ging aan de slag met wilde stammen. De klassieke gist liet de brouwer links liggen.

Ontembaar en altijd in evolutie

Wild Jo behoort tot de categorie ‘wilde bieren’, hergist met de ontembare wilde gist: Brettanomycesof ‘Brett’ voor de kenners. De gist wordt na het brouwen in de fles toegevoegd en dan... gaat het er héél wild aan toe. En het onvoorspelbare toch in goede banen leiden, dat is rodeo rijden in volle prairie voor de brouwers. Het resultaat is dan ook een uniek bier met een ongeëvenaarde smaak. Brett geeft een droge, complexe en altijd evoluerende smaak. Kortom, een avontuur voor zowel het bier, als voor de smaakpapillen.

What’s in a name?

 

Lees ook

Wild Jo past bij het temperament van het bier. Wild verwijst naar de wilde gisteren. En Jo? Dat is een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert. ‘Mijnheer Jo’, zoals hij aangesproken werd, maakte de herstart mogelijk van brouwerij De Koninck na de eerste Wereldoorlog. De wilde stadsduif is het icoon. Logisch, wie zwerft er door de stad, hoog in de lucht en maakt zijn thuis in verlaten panden? Juist ja, de stadsduif. En daarom staat die blauwe duif, mét ooglapje en tattoos, op het etiket van Wild Jo.

Het icoon van De Koninck, het Bolleke, verdwijnt natuurlijk absoluut niet naar de achtergrond. Het krijgt er gewoon een broertje bij. Eentje dat, net als een wilde duif, zijn vleugels zal uitspreiden want Wild Jo doet je goesting krijgen in meer... De brouwers hebben de smaak te pakken en zullen binnenkort nog een aantal proefbrouwsels op ons los laten. Alle bieren van De Koninck worden gebrouwen in de enige stadsbrouwerij van Antwerpen: een bruisende omgeving in hartje centrum waar nog heel wat te gebeuren staat.