Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De minimale leeftijd van bierverkoop gaat naar 18 jaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De minimale leeftijd van bierverkoop naar 18 jaar

06 maart 2013 om 10:30

Een grote meerderheid van de Tweede kamer stemde dinsdagmiddag vóór de initiatiefwet. Alleen de PVV en D66 zijn tegen het wetsvoorstel. 

De minimale leeftijd van bierverkoop gaat naar 18 jaar

De ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP die dit wetsvoorstel op gang hebben gezet en willen ook het bezit  van alcohol op straat en in horeca strafbaar maken voor kinderen onder de 18 jaar.

Lees ook

Vorige week werd al pijnlijk duidelijk dat een meerderheid achter de verhoging van de leeftijdsgrens staat. Het voorstel moet nog  goedgekeurd worden door de Eerste Kamer, maar dat zal weinig problemen opbrengen dankzij de steun van de oppositiepartijen. 

PVV en D66 tegen

De PVV en D66 zijn de enige partijen die tegen het wetsvoorstel zijn. De PVV vindt dat de verantwoordelijkheid bij de ouders van de kinderen ligt en niet bij de overheid. D66 is ook tegen het voorstel. Zij vinden dat eerst de huidige wet moet worden gehandhaafd, die het bezit van alcohol bij kinderen onder de 16 jaar strafbaar stelt.

Onduidelijkheid ingangsdatum

Het is nog onduidelijk wanneer het voorstel ingaat. ChristenUnie, CDA en SGP willen dat het wetsvoorstel per 1 juli 2013 in werking wordt gezet. Staatssecretaris Volksgezondheid, Martin van Rijn, wilt dat dit pas per 1 januari 2014 gebeurt. Het kabinet wil ook de minimumleeftijd van tabak verhogen en op deze datum kunnen beide voorstellen dan worden gerealiseerd.

Extra taak

Gemeenten krijgen hierdoor een extra taak bij. Zij worden verplicht om eens in de 4 jaar een preventie- en handhaving plan te maken op het alcoholbeleid. Tot nu toe wordt er door gemeenten niet veel gehandhaafd.