Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Poeder om bier mee te maken van een Duitse brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duitse brouwerij lanceert poeder om bier mee te maken

21 maart 2023 om 16:01

Poeder waar je bier van kunt maken? De Duitse Neuzeller Klosterbrauerei heeft een bierpoeder op de markt gebracht dat je moet toevoegen aan water om een biertje te kunnen maken.

Bierpoeder roeren om bier te maken
Bier gemaaakt van poeder
Bier gemaakt met bierpoeder proeven

Van poeder naar bier

De laatste jaren is de interesse in het ambacht van bierbrouwen flink gestegen in Nederland en andere landen waar de craft beer revolutie de populariteit van speciaalbier heeft doen groeien. Het maken van bier met een poeder lijkt niet iets wat de bierliefhebber direct zal omarmen. Toch heeft het Duitse Neuzeller Klosterbräu een dergelijk bierpoeder op de markt gebracht.

Met 1 april voor de deur twijfelen we aan de echtheid van dit nieuwe product, maar normaal gesproken maken Duitsers geen grappen. 

Er zijn verschillende voordelen ten opzichte van normaal gebrouwen bier te benoemen volgens de Duitse bedenkers. Zo lossen ze waterproblemen, problemen met flesjes of blikjes, energieproblemen en transportproblemen op met dit revolutionaire product. Voorlopig is dit biertje alcoholvrij, maar in de toekomst wil de brouwer proberen om ook alcoholhoudend bier uit poedervorm te kunnen genereren.

Wellicht dat ze deze Nederlandse studenten die in 2007 al experimenteerden met alcoholpoeder kunnen benaderen.


Neuzeller Klosterbrauerei bierpoeder

De brouwerij heeft de volgende tekst op hun website staan over dit nieuwe bierpoeder. 

Klosterbrauerei durft te ontwrichten en wil een revolutie teweegbrengen in de traditionele brouwtechnologie.

Neem Neuzeller bierpoeder plus water: lijkt op bier! Smaakt naar bier! is bier! Met een echte schuimkraag! Voorlopig alcoholvrij!

Lees ook

Na bijna twee jaar onderzoek (gefinancierd door de BMWi) heeft de Neuzeller Klosterbrauerei samen met technologiepartners een bierpoeder (Dryest Beer) ontwikkeld dat in deze vorm al in kleine hoeveelheden op de markt kan worden gebracht, maar moet worden getest op de op de markt tot medio 2023.

Dit is een speciaal door de kloosterbrouwerij gebrouwen dextrinerijk bier volgens conventionele techniek, dat is verwerkt en bereid tot een wateroplosbaar bierpoeder/-granulaat.

"De tijd is rijp om de klassieke bierproductie en logistiek op de proef te stellen met het oog op de manier waarop we omgaan met ons milieu", aldus Helmut Fritsche, aandeelhouder van kloosterbrouwerij Neuzelle, over het revolutionaire project. “Er worden wereldwijd miljarden liters water naar de consument vervoerd, omdat bier tot wel 90 procent uit water bestaat. Vanuit milieuoogpunt besparen we al op transport, maar nog niet op het gebruik van grondstoffen en de productiekosten.”

Daarom is dit bierpoeder slechts de eerste stap. De kloosterbrouwers willen het maakproces van het basisproduct voor het bierpoeder zo verder ontwikkelen dat het traditionele brouwproces procestechnisch wordt gecomprimeerd en getransformeerd en dus niet meer nodig is. Hiermee wordt beoogd zoveel mogelijk kosten en middelen te besparen in het productieproces van het basisproduct (grondstoffen, arbeidsinzet, energie etc.). In de volgende stap moet ook alcohol in het bierpoeder worden gebonden.

"We weten ook dat de klassieke pilsdrinkers en alle liefhebbers van ambachtelijk bier, vooral in Duitsland, in eerste instantie sceptisch zullen zijn over ons product", voegt de directeur van de kloosterbrouwerij, Stefan Fritsche, toe.

"Het gaat er niet alleen om om een nieuw product op de markt te brengen, maar ook om het verstoren van het bierbusinessmodel. Onze kerndoelgroep zien wij daarom niet primair als de klassieke Duitse eindconsument, maar als global resellers (Dryest Beer Konfektionierern), die niet per se brouwkennis hoeven te hebben, maar wel de korrels geschikt kunnen maken voor de toepassing van de eindconsument. Geografisch richten we ons met ons alcoholvrij bierpoeder op transportintensieve exportmarkten, zoals landen in Azië en Afrika. Natuurlijk moet het bierpoeder ook in Europa vermarkt worden en op middellange termijn van een niche een zelfstandige markt maken.”

Er worden nu gesprekken gevoerd met investeerders die samen met de kloosterbrouwerij enerzijds de testmarketing ingaan en anderzijds het productieproces van het bierpoeder verder optimaliseren. Naast de bestaande technologiepartners hebben de kloosterbrouwers deze investeringspartners nodig om gezamenlijk het visionaire businessmodel te realiseren en te financieren. 

Of en wanneer het bierpoeder naar Nederland komt is nog niet bekend. Wij houden het maar bij echt gebrouwen bier, bekijk de actuele bieraanbiedingen om een lekker biertje met korting te kunnen kopen.

Cookie instellingen