Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Duitse brouwers verzekerd van frackingvrij bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Duitse brouwers verzekerd van frackingvrij bier

05 maart 2015 om 09:00

Bier is de Duitsers meer waard dan gas en olie, zo blijkt uit een vandaag genomen besluit van de regering-Merkel. De Duitse staat neemt maatregelen om de reinheid van het Duitse bier te beschermen tegen mogelijke invloeden van de brandstofwinning.

Duitse brouwers verzekerd van frackingvrij bier

Chemicaliën in grondwater door fracking

Met fracking worden gas en olie onder hoge druk en met behulp van chemicaliën uit de grond gehaald. De Duitse deelstaten krijgen voortaan het recht om zones aan te wijzen waar geen fracking mag plaatsvinden voor de winning van fossiele brandstoffen. Volgens Duitse bierbrouwers kunnen hierbij namelijk ook chemicaliën in het grondwater belanden en dit grondwater wordt gebruikt voor het brouwen van bier.

Lees ook

Chemicaliën fracking gevaar voor Reinheitsgebot

De brouwers hebben zich heftig verzet tegen de gaswinning nabij hun waterbronnen. Zij zijn bang de Duitse wet te overtreden als ze met ditzelfde water bier gaan brouwen. Het 'Reinheitsgebot' uit 1516 gebiedt namelijk dat bier alleen met water, hop en gemoute gerst mag worden gemaakt. Aan dit lijstje is later nog gist toegevoegd, maar voor frackingchemicaliën is in het recept duidelijk geen plaats. 

Bescherming voor bier- en waterdrinkers

De Duitsers behoren tot de dorstigste bierdrinkers van Europa. Per persoon drinken zij meer dan honderd liter bier per jaar. Maar ook voor Duitse geheelonthouders is de nieuwe wet goed nieuws: de frackingvrije zones moeten niet alleen de bierbrouwers beschermen, maar ook de bronnen van bronnen van waterbottelaars.

Cookie instellingen