Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eeuwenoude Grolsch Brouwerij in Groenlo herleeft

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eeuwenoude Grolsch Brouwerij in Groenlo herleeft

02 mei 2015 om 14:30

In Groenlo is het Grolsch mini-museum Brouwhuys De Lange Gang heropend. Het is gevestigd in het ‘geboortehuis’ van Grolsch aan de Kevelderstraat, dat in 1615 door aartsvader Willem Neerfeldt werd gekocht om er een brouwerij in te vestigen.

Eeuwenoude Grolsch Brouwerij in Groenlo herleeft
Grolsch Brouwerij
Grolsch Premium Pilsener

Metamorfose

Het pand heeft de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Muurschilderingen en accessoires vertellen in verschillende zalen de historie van het biermerk.

Bezoekers kunnen een tour van anderhalf uur maken door het Brouwhuys, waarbij ze eerst uitleg krijgen over bier, brouwen en Grolsch. Daarna worden ze meegenomen naar de oude kelder onder het pand, die is ingericht als een mini-bioscoop. Daar draait een korte speelfilm over de ontstaansgeschiedenis van de brouwerij.

Lees ook

Originele put

Boven krijgt het verhaal een vervolg. De originele put, waar Neerfeldt en Kuijper hun water uit putten voor het bier, bestaat nog. De ruimte er omheen is ook weer aangekleed als een bioscoopje, waar vijftien verschillende strak vormgegeven filmpjes draaien over het bier en de brouwerij. De tour sluit af met een passende activiteit: hij eindigt namelijk met een les in het traditionele ‘beugelen’.

Trots

Uitbater Tom Rooks is trots op het geheel. „Ze zitten daar al 30 jaar en de laatste verbouwing was alweer van 16 jaar terug, toen Grolsch verdween uit Groenlo. Die kelders en die put zijn natuurlijk mooi sfeervol, maar alles was een beetje vergane glorie. Hij is blij dat ze samen met Grolsch dat erfgoed hebben kunnen bewaren.”

400 jaar karakter

De officiële opening van het Brouwhuys werd verricht door burgemeester Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre. Zij hield een passende, korte toespraak die ze besloot met de woorden: “Burgemeesters hebben vaak de neiging om lang te praten. Maar een blik op het fust ernaast weerhoudt hem daarvan”. Waarna het vat werd aangeslagen door Grolsch-brouwer Leo Snippert, die ter plaatse ook het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘400 jaar karakter’ in ontvangst mocht nemen.

Cookie instellingen