Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ergere kater door roken?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ergere kater door roken?

06 december 2012 om 10:01

Drinken en roken toch niet zo'n goede combinatie? Uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit blijkt dat de rokers onder ons langer en heviger last hebben van een kater.

Kater

Wat onderzoekers al langer dachten is dan nu ook echt bewezen. Het roken van sigaretten verergerd de kater. Onderzoekers van de Brown University uit Providence, Amerika kwam hierachter na een onderzoek dat zij uitvoerden onder studenten.

Het onderzoek

De universiteit voerde het onderzoek uit onder 113 studenten. De studenten moesten twee maanden lang in een dagboek bijhouden hoeveel alcohol ze dronken en hoeveel sigaretten ze gerookt hadden. Ook hielden ze bij hoe erg zij de volgende dag last hadden van katerverschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Vervolgens maakten de onderzoekers een schatting van het alcoholpromillage in het bloed van de studenten. Hierbij werd rekening gehouden met het gewicht van de studenten en de snelheid waarmee ze dronken.

Lees ook

Meer last

Het blijkt dat studenten die een dag eerder flink gedronken hadden in combinatie met het roken van sigaretten meer last hadden van een kater dan studenten die alleen gedronken hadden. Het ging hierbij om studenten met een alcoholpromillage in hun bloed wat gelijk staat aan ongeveer 6 blikken bier per uur. Roken bleek sowieso de kans op een kater te vergroten. De onderzoekers gaan ervan uit dat de ergere kater wordt veroorzaakt door de uitwerking die nicotine heeft op het zenuwstelsel.

Conclusie

"Bij hetzelfde aantal drankjes, kregen mensen die op die dag meer hadden gerookt een ergere kater. Ook roken in plaats van helemaal niet roken bleek verband te houden met een vergroot risico op een kater. Waarschijnlijk heeft tabak dus een direct effect op het krijgen van een kater" aldus onderzoeker Damaris Rohsenow.

Lees hier een Engelstalig artikel over het onderzoek. Toch last van een kater? Neem dan snel een kijkje bij een van onze katertips.

 

Cookie instellingen